Nakon 38 godina pronađeni nestali hrvatski alpinisti?

planine

... Čeh nabasao na tijelo, te na dijelove opreme na kojoj su bili natpisi na hrvatskom jeziku.

Prošlo je 38 godina od kada je 10. srpnja 1974. godine s ljubljanskog aerodroma Brnik krenula velika jugoslovenska alpinistička ekspedicija na Kavkaz. Penjačku ekipu činilo je 15 alpinista iz Slovenije, BiH, Srbije, te šest u to doba ponajboljih hrvatskih alpinista, a ekspedicija se odvijala u sklopu razmjene tadašnje jugoslovenske i ruske planinarske federacije. Ciljevi su bili usponi na više zahtjevnih vrhunaca u Kavkazu.

Nažalost, ambiciozna ekspedicija se nakon dva osvojena vrha pretvorila u najveću tragediju hrvatskog alpinizma do današnjih dana, jer su prilikom pokušaja uspona na Križ Ušbe, vrh na granici Gruzije i Rusije, u velikoj lavini poginula četvorica hrvatskih alpinista: Šibenčanin Ante Bedalov, Zagrepčani Urso Vrdoljak i Vladimir Tabaković, te Splićanin Nenad Čulić. Nekoliko dana nakon tragedije, tijela Bedalova i Vrdoljaka s planine su skinuli prijatelji i ruski spašavatelji, no Tabaković i Čulić nikad nisu pronađeni. Pretpostavilo se da su ostali ispod velike ledeno-snježne lavine.

Tragični misterij koji je puno boli nanio obiteljima stradalih alpinista i njihovim mnogobrojnim prijateljima, uskoro bi, međutim, napokon mogao biti razriješen. Danas, naime, put Gruzije odlazi izaslanstvo Hrvatskog planinarskog saveza koje posjeduje vrlo detaljne dokaze da je nakon 38 godina pronađeno tijelo jednog od dvojice nestalih alpinista.

Nesumnjivi dokazi

Kako je pojasnio tajnik HPS-a Darko Berljak, još prošle godine je na području ledenjaka ispod Ušbe jedan češki alpinist slučajno nabasao na tijelo, te dvjestotinjak metara dalje i na određeni broj komada alpinističke opreme.

Među dijelovima opreme bila je i čuturica s naljepnicom GRZS-a, Gorske rešavalne zveze Slovenije, pa je Čeh, nakon što se vratio sa svog putovanja, fotografije i GPS koordinate svojih nalaza poslao na Slovenski planinarski savez.

Tamo su zaključili da niti jedan Slovenac nije stradao na tom području, te su fotografije proslijedili Hrvatskom planinarskom savezu, piše Novi list.

''Dijelovi opreme koje smo vidjeli na fotografijama nesumnjivo ukazuju da su najvjerojatnije pripadali Tabakoviću ili Čuliću, jer odgovaraju opremi tog vremena, a među opremom se daju zamijetiti zavoji 'Ivo Lola Ribar' i neki 'Plivini' lijekovi na hrvatskom jeziku.

Nakon što smo dobili sve potrebne dozvole od institucija u Gruziji, odlazimo tamo kako bi pokušali naći tijelo i ostatke opreme koje je snimio češki alpinist, a kako se na fotografijama vide i tri cipele, pretpostavljamo da bi možda mogli pronaći i drugog nesretno stradalog alpinista'', pojasnio je Berljak.