Završena obuka za planinarske vodiče u ljetnim uvjetima

planinarenje

Pet dana aktivno se radilo s prijavljenim planinarima iz Livna, Posušja, Tomislavgrada, Viteza, Sarajeva i Mostara, koji se obučavaju za vođenje izleta u ljetnim uvjetima.

Prvi dio tečaja (29.- 30.01.2016.), Park Prirode Blidinje
Prvog vikenda Blidinje je bilo mjesto učenja, vježbanja, susreta i druženja. Uz stručno vodstvo licenciranih instruktora Vodičke službe Hrvatskog planinarskog saveza: Gorana Gabrića, Željka Arnautovića i Denisa Vranješa, koji su se skrbili da teorijska i praktična obuka prati UIAA standarde, dobar dio obuke odrađivali su i vodiči iz Stanice planinarskih vodiča Mostar. Osim već spomenutih, stručnu podršku tečaju kroz predavanja i vježbe, dali su i Zdenko Marić, iskusni visokogorac i alpinist, instruktor GSS-a, instruktor za potrage i čovjek najzaslužniji za pozitivne promjene koje se događaju u sustavu školovanja gorskih spašavatelja u BiH, te Kenan Muftić, prvi čovjek Terra Dinarice, koji je prehodao cijelu bijelu stazu Via Dinarice i sa nje ponio dojmove koji pokreću brojne projekte u svijetu planinarstva u BiH, također alpinist i visokogorac s vrlo bogatim iskustvom. Izuzetno dobra atmosfera, nova poznanstva, bogat sadržaj u sva tri dana, i visok stupanj ozbiljnosti i motiviranosti polaznika za učenje i vježbu rezultirali su zadovoljstvom kako kod polaznika tako i kod instruktora.

Drugi dio tečaja (05.-07.02.2016), Bogodol

Drugi dio tečaja, koji se odvijao na Bogodolu (podnožje planine Čabulje) bio je još intenzivniji od prvog. Nakon teorijskog dijela obuke, polaznici su radili samostalno uz tihi nadzor instruktora koji bi na kraju vježbi uradili kritičku analizu, ukazali na učinjene pogreške, iznijeli preporuke i dali eventualno potrebna objašnjenja. Tečajci su mogli osjetiti što znači dobro isplanirati izlet, voditi grupu, držati je na okupu, znati uvijek što se događa na terenu i među ljudima u grupi i kako je neophodno uvijek držati situaciju pod nadzorom. Kroz teorijsku obuku i vježbe tečajci su imali priliku uvidjeti kolika je odgovornost i kakva znanja i vještine su neophodne da bi se postalo planinarski vodič, te što sve vodič treba poduzeti da bi rizik odlaska u planinu bio što manji, a zadovoljstvo planinara što veće.

Uspješno završena obuka tek je jedan od uvjeta za sticanje zvanja vodiča za vođenje planinara u ljetnim uvjetima. Osim toga, neophodno je proći određeno iskustvo kao pomoćni vodič, učestvovati u određenom broju vježbi koje organiziraju stanice vodiča i na koncu izaći na ispit pred stručnom komisijom. Položeni ispit znači da je kandidat sposoban voditi grupu planinara na izlete u ljetnim uvjetima.
Ovim putem zahvaljujemo se instruktorima Vodičke službe Hrvatskog planinarskog saveza Goranu Gabriću, Željku Arnautoviću i Denisu Vranješu, koji su svesrdno radili s nama, zatim instruktorima Saveza gorskih službi spašavanja u BiH, Zdenku Mariću i dr.Martini Orlović. Zahvaljujemo se vlasniku i osoblju restorana Staza na Blidinju koji su nam osigurali odličan ambijent za teorijski dio obuke na Blidinju i Hrvatskom planinarskom društvu Prenj 1933 iz Mostara, čiji predstavnici su nam za potrebe smještaja tečajaca ustupili svoje domove na Blidinju i na Bogodolu.

Stanica planinarskih vodiča Mostar nastavlja s aktivnostima unaprijeđenja vještina i znanja planinara, te najavljujemo Tečaj vođenja u zimskim uvjetima za period 03.- 08.03.2016, i pozivamo sve zainteresirane koji ispunjavaju uvjete da se jave na e-mail adresu [email protected] kako bi se detaljnije informirali o obuci.