U kolovozu će biti poznati izvođači radova na dionici Počitelj - Bijača

autocesta
...financiranja kreditnim sredstvima Europske investicijske banke u iznosu od 100 milijuna eura s alokacijom na Federaciju BiH, rokom otplate kredita od 25 godina, uključujući šest godina grace razdoblja i povoljnu EURIBOR kamatu, piše bh. novinska agencija Patria.

Dionica Počitelj - Bijača, duga je 21,2 km, a podijeljena je na tri poddionice: Kravice - Bijača, Zvirovići - Kravice i Počitelj - Zvirovići. U okviru ove dionice je i veliki most kod Počitelja, dug kilometar, a visine 91 metar. Ensad Karić, direktor JP „Autoceste FBiH" koje je i nositelj projekta kazao je da će izgradnja mosta na ovoj dionici biti najskuplji dio projekta.

- Od kolovoza krećemo sa tenderskim procesom i izborom izvođača radova, kaže Karić.

Ukupni projektni troškovi su procijenjeni na 202 milijuna eura, od čega je EIB kredit 100 milijuna eura, a ranije zaključen kredit s EBRD-om 60 milijuna eura. Iznos sredstava koji nedostaje za izgradnju i nadzor nad izgradnjom, kao i za eksproprijaciju i projektiranje osigurat ćе se iz vlastitih sredstava.

Izgradnjom ove dionice izravno će biti povezani Mostar i Bijača, a očekuje se da bi cijeli projekt olakšao trgovinu, doprinio razvoju turizma, regionalne i državne ekonomije i dodatno poboljšao život u cijeloj regiji, piše Patria.