U Berkovićima će biti otvorena destilerije za ljekovito bilje?

smilje

... drugog ljekovitog bilja, piše avaz.ba.

Nekoliko proizvođača

- Za sada postoje konkretni sporazumi i mi smo već neke površine dali pod zakup i zaposlili određeni broj ljudi. Radi se o mnogo većem projektu, konkretno od nekih 200 hektara, gdje bi se zasadilo smilje, a onda pokretanjem destilerije, proizvodila eterična ulja i izvozila na inozemna tržišta - navodi Nenad Abramović (SDS), načelnik općine Berkovići.

Dodaje da se na području općine Berkovići proizvodnjom smilja za sada bavi nekoliko individualnih proizvođača.

Abramović: Zaposliti ljude

- Našim poljoprivrednicima, kojima nedostaje poljoprivrednih površina za proizvodnju ljekovitog bilja, mi smo spremni da izađemo ususret i damo im u zakup zemljište. Ono najvažnije što bi se desilo ovdje u budućnosti jeste otvaranje pogona destilerije za preradu tog ljekovitog bilja. Nije još ništa službeno, ali ja se nadam da smo na dobrom putu da to završimo - istaknuo je Abramović.

U Kanadskom investicionom fondu navode da s načelnikom Abramovićem imaju odličnu suradnju te ambiciozne planove za budućnost, pogotovo na polju agrokulture, ali i drugih projekata koji se ukažu.

Veliki planovi

Oni kažu da su se odlučili za Berkoviće nakon što su doznali da je smilje iz Hercegovine najkvalitetnije, a planiraju da ulažu i u druge poljoprivredne kulture, kao što je, recimo, šipak te u zdravstvo i električnu energiju.