FOTO  U duvanjskom selu Lugu izabran 5. knez

duvno, knez

Svaki od kandidata ide istim tim krugom i kamen oblutak spušta na koparan onoga kojeg želi vidjeti kao budućega kneza, a knez će biti onaj na čijem koparanu budu položena tri kamena. U prvome krugu nitko ne dobi povjerenje većine, te se pristupi novome izboru. Za kneza izabraše Dragu Stanića Kevu. Uslijedi čestitanje i darivanje kneza, po običaju novcem koji se ubacivao u stap. Radila je i mećaja kako bi se što više zbilo novca... Kako i dolikuje i novi knez zahvali na izboru i darovima te obeća pomoći boljitku mjesta.

Koja je ovo po redu luška fešta? - pitam nevjestu, podrijetlom iz posuškoga Zagorja, jer ako itko to zna, to je ona. Da smo dobro procijenili, brzo nas je uvjerila.

- Ovo je peta po redu, iz pika će ona. Prvo je bila kneževina Sekulova, pa Cajina, onda Matina i prošle godine Barina. A sad ćemo vidit...

Da smo je kojim slučajem upitali za rodbinsku vezu svih njih do 9. koljena, i to bi nam znala objasniti.

Petoj Lugijadi nisu nazočili Poljičani odakle potječu luški Stanići, ali zato su iz Sinja došli Vučkovići. Naravno, veza i s njima postoji. Vučkovići zapravo nisu bili gosti ovoga događaja nego domaćini, budući da su podrijetlom upravo iz ovoga duvanjskoga sela. Pred Turcima su, izbjegli u Sinj.

- Obišli smo groblje Vučkovine. Prema našim procjenama, tamo je barem 20 grobova naših predaka Vučkovića koji su u ovom mjestu živjeli više od stotinu godina, možda kroz četiri generacije. To groblje poslije su naslijedili Stanići. Ovo je naša djedovina. Ne znamo točno koje su godine izbjegli, ali imali su dosta blaga i bavili su se poljoprivredom. Nastanili su se u Sinju, gdje danas živi sedamdesetak obitelji, kaže Josip Vučković Bećo predsjednik Udruge Dječja alka Vučkovića koja ima tradiciju dugu gotovo šest desetljeća. U njoj sudjeluju samo muški potomci Vučkovića i to do deset godina. Iako se u njoj doslovce trči alka, organizirana je po uzoru na Sinjsku alku.

Već od prije je poznato da i Lužani imaju svoju alku i također vrlo zanimljivu. Doduše, nema preciznih kriterija, konja mijenja taćka, a tu ćete vidjeti i alkare i alkarice, no ipak kopljem uglavnom gađaju žene. Ove godine alku odnesoše Toljić i Vlatka. Tko zna, možda ubuduće i naši Lužani donesu jasna pravila za svoju alku. Uostalom, u tome im može koristiti skori uzvratni posjet Sinju i 59. dječjoj alci Vučkovića.

Na koncu, dodajmo da su se ovonedjeljnoj luškoj fešti odazvali domaći i iseljeni Lužani koji žive i rade u zapadnoeruopskim zemljama. Sudjelovali su u različitim starim športskim nadmetanjima, potezanju konopca, klipa, bacanju kamena s ramena, te trčanju u vreći u čemu se najumješnijim pokazaše Ruža i Toća. Uspješni su bili i luški zetovi koji odnesoše pobjedu u bacanju kamena s ramena i u potezanju klipa, što znači da su se Lužanke dobro udale.

Ovim događanjima posvjedočiše i hrvatski politički dužnosnici koji navratiše iz Šujice gdje su sudjelovali proslavi 150. obljetnice župe Šuica.

Zora Stanić/tomislavcity.com