Tomislavgrad: Predstavljena knjiga „Memento“ autora Josipa Jovića

Tomislavgrad: Predstavljena knjiga „Memento“ autora Josipa Jovića
Predstavljanje ove knjige upriličila je Matica Hrvatska Tomislavgrad, a prof. Mate Kelava održao je uvodnu riječ.
Stipan Dilber, kustos franjevačkog Muzeja u Tomislavgradu, istaknuo je kako ova knjiga ima kritički osvrt na političku situaciju. Knjigu čine dva dijela: Kratka povijest hrvatskog mučeništva, i drugi dio Kritička kronika političke svakodnevnice. U prvom dijelu autor knjige naglašava kronologiju događaja, te na stotinjak stranica jasno i tečno ispisuje povijest hrvatskog mučeništva, a drugi dio knjige je djelovanje autora kao novinara i kolumniste. Objelodanjene su kolumne o kojima se mogu voditi rasprave, pisati knjige, i razmišljati kritički.
„Autor donosi svoj zaključak na kraju prvog dijela knjige. Može se vidjeti i osjetiti ponos na cijela događanja hrvatskog naroda i prostora kroz turbolentna vremena. Cijela knjiga prožeta je nacionalnim osjećajima i ovo je djelo koje vrijedi imati i čitati." - zaključio je Dilber.

O knjizi je govorio i Krešimir Parlov, profesor povijesti naglasivši kako Jović u prvom dijelu knjige obrađuje četiri tematske cjeline sa četiri protagonista koji su primjeri mučeništva: Petar Svačić, Stjepan Tomašević, Zrinski i Frankopan, te Stjepan Radić. Sadržaj knjige je povezan paralelno, ističe Parlov, unutar korica su dvije knjige, naglasak se daje na mučeništvo s fokusom na kolumne i društvena zbivanja.

„Autor nas upozorava na neriješene i nagomilane probleme. On piše promišljeno i argumentirano. Zaključio bih da žrtve svih navedenih nisu uzaludne, tolika želja i opjevana samostalnost su preduvjeti za prosperitetniju budućnost. Ukoliko se želite upoznati sa povijesnim činjenicama, toplo preporučujem ovu knjigu."-dodao je Parlov.

Na samom kraju promocije prisutnima se obratio i Jović rekavši da je njegova knjiga pogled u povijest, a samo mučeništvo traje i dan danas. Jović je ukazao na motiv knjige, ona je nastala kao opomena, i poruka mladima koji ne znaju osnovne činjenice iz povijesti.

„Najveći uzrok mučeništva su nacionalne podjele, traženje oslonca u stranoj sili i srljanje u integracije. Što učiniti da se nesretna povijest ne ponavlja? Odgovor je - treba čuvati državu, Hrvatsku. Danas možemo govoriti o novim rizicima razvoja, očuvanja i opstanka države, političkim tendencijama, ekonomsko socijalnim sferama, korupciji, zaduživanju i sl. Bez rješenja hrvatskog pitanja u BiH nema rješenja hrvatskog pitanja u cjelini." - zaključio je Jović.

Knjiga je posvećena braniteljima. Prisutni su mogli kupiti knjigu po cijeni od 20 KM.
Mahira Isak/TC