FOTO  Studijska posjeta mladih iz Tomislavgrada Derventi

Tomislavgrad, vijeće mladih, derventa, Tomislavgrad, javni oglas, OŠ Fra Mijo Čuić
Posjeta je organizirana kao dio projekta razmjene između centara za mlade u Bosni i Hercegovini pod nazivom: "Peaceful life and Cooperation 20 years later", Instituta Perpetuum mobile iz Banja Luke, kao nositelja projekta. Sam projekt ima za cilj povećati povjerenje razinu interkulturalne interakcije među zajednicama i radnicama i radnicima koji rade s mladima u Bosni i Hercegovini. Projekt podržava Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu.

Mladi aktivisti iz Centra za mlade ''Derbent'' iz Dervente ugostili su mlade iz Tomislavgrada i bili dobri i domaćini, kao i turistički vodiči.

Tijekom posjete Derventi, volonteri i aktivisti ''Derbenta'' sa gostima su nazočili sastanku u zgradi Općine Derventa, gdje su ih dočekali prestavnici Općine kao i predstavnici mladih iz ove općine. Ovom prigodom je na sastanku bilo govora o uvjetima i načinima rada sa mladima u dvjema općinama, mogućnostima i potencijalima buduće suradnje, razlikama i sličnostima u modalitetima rada sa mladima i njihovim potencijalima. Obje općine su na različit način pokazale zabrinutost za odljev mladih iz ovih općina, mada su obje općine ukazale na pozitivne pokazatelje u privrednim uspjesima i potencijalima koji bi trebali s vremenom biti razlozi zbog kojih bi se ti isti mladi vraćali u ove općine. Nakon uspješnog i zanimljivog sastanka domaćini su goste proveli kroz grad. Tako su obišli Muzej i knjižnicu, Turističku organizaciju, kao i zanimljive lokalitete u samoj Derventi.

Održana je, također, i radionica u prostorijama Centra za mlade ''Derbent'' na temu: "Volonterizam, aktivizam i moblilnost mladih". Cilj radionice je bila razmjena iskustava i rada sa mladima u ovim oranizacijama, problemi i rješenja koji su karakteristični za ovu temu, kao i moguće suradnje i projekti u bliskoj budućnosti. Aktivisti i volonteri Centra za mlade ''Derbenta'' su pokazali zanimanje za projekt suradnje s organizacijama mladih iz Tomislavgrada tijekom ljetnih projekata koje provodi ovaj centar za mlade. Mladima iz Tomislavgrada se svidjela ideja o suradnji na ovakvim i sličnim projektima. Nakon radionice volonteri su zajedno s gostima obišli lokalitete Ambarina areološkog nalazišta i upoznali se drugim prirodnim ljepotama Dervente.