Marina Radoš: Dajmo da puše

Marina Radoš, miki, Marina Radoš, Marina Radoš, Mostar, Marina Radoš, osmjeh, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, Marina Radoš, ljudi, Marina Radoš, miki, Marina Radoš, Mostar, Marina Radoš, Marina Radoš, Fra Dado Milas hercegovački franjevac, Marina Radoš, Marina Radoš, oprost, Marina Radoš, žene, Marina Radoš, snijeg, duvno
Prvo popiješ vodu koju su ti donijeli, da sapereš sve okuse iz usta, gutljaj kave, a onda zapališ cigaretu. U fildžanu su točno četiri gutljaja kave koja povlače četiri cigarete. I to je dovoljno. Sat vremena uživanja u kavi i cigareti, razmišljanje i bijeg od stvarnosti.

Jedna Sarajka, Danka, mi je pričala kako je prestala pušiti tek kad je završila okupacija Sarajeva. Ni sata prije. ''Sama sam sebi rekla: E neće me oni natjerati da prestanem pušiti!Jednom sam dala zlatni prsten i naušnice za šteku cigara. I bacila ih čim je prestalo.''

Bosanska sirotinja odavno nema četiri marke za kutiju cigareta. Nastao je procvat motanja duhana.
Svaka druga kuća tako danas ima mašinicu i filtere, i kesicu duhana. I nije ni loš. Pušim ga i ja tu i tamo.

Prosječan pušač tako je mogao uživati u svoje dvije kave dnevno i deset cigareta skoro deset dana za 15 maraka koliko košta vrećica duhana osrednje kvalitete. Jadni se Bosanac, Hercegovac i ostali jad kojeg je dopao život u ovoj grebenoj dolini suza snašao. Pušiš, a ne ode ti pola džeparca na cigarete.

Ali, neš bando! Neš! Neš ti ovu instituciju zahebat! Od sutra se naša država brine za naše zdravlje. Iz uprave za indirektno oporezivanje je potvrđeno da će sutra duhan, dakle ne cigarete u paketu, poskupiti 100%. Zbog zdravlja građana valjda.

Strašne bolesti nastaju zbog pušenja, strašne.
Srećom naše su bolnice opremljene izvrsno.
Srećom kod nas je sramota biti doktor i uzeti stoju. Srećom, kod nas je nezamislivo tražiti od profesora dvicu iz anatomiije za hiljadu maraka.
Srećom kod nas nemaš uopće PTSP-ovaca koji su ostavili zdravlje i razum u rovu da bismo mi danas živjeli u raju. Jok, nema toga kod nas.
Nemaš ti bolan ni problema nikakvih s administracijom, nemaš ti uopće sikirancije šta će ti bit sa ženom koju u trudovima ostavljaš u bolnici, nemaš ti uopće gladnih, nemaš uopće obespravljenih, nemaš uopće intelektualaca koji propadaju u šankovima noćnih barova.
Nemaš ti u nas mirovina ispod 1000 maraka. Jok.
Nemaš ti kod nas robovlasnika kod kojih radiš od zvijezde do zvijezde pa te šutne bez plaće na biro. Jok.
Nemate nikakvih problema u ovoj sjajnoj državi. Zašto s kavom i cigaretama bježati iz stvarnosti? Kog đavola pušite? Čuvajte svoje zdravlje.

Ah, da. Da vam kažem.
Davno me je Biljana naučila kako se pije turska kava.
Prvo popiješ vodu koju su ti donijeli, da sapereš sve okuse iz usta, gutljaj kave, a onda zapališ cigaretu. U fildžanu su točno četiri gutljaja kave koja povlače četiri cigarete. I to je dovoljno. Sat vremena uživanja u kavi i cigareti, razmišljanje, planiranje, maštanje... I bijeg od stvarnosti.

Marina Radoš