FOTO  Intervju s Lukom Krstanovićem zaduženim za rad s mladima pri Općini Tomislavgrad

Tomislavgrad, mladež, Luka Krstanović

Prema web platformi "integritet.ba", mehanizmu koji, nudi uvid u to koliko su institucije vlasti koje su zakonski nadležne za mlade ispunile predviđenog "zakonskog minimuma" u okviru brige o mladima, Općina Tomislavgrad ocjenjena je visokom ocjenom 58, a ovakva ocjena rezultat je uspješne uspostave mehanizama za mlade sukladno Zakonu o mladima FBiH. Iza njih slijede Općina Novi grad Sarajevo, Općina Cazin, Ministarstvo rada i poduzetništava Tuzlanske županije, Grad Mostar, Banja Luka itd. Stoga smo o ovoj temi razgovarali s osobom zaduženom za rad s mladima pri Općini Tomislavgrad Lukom Krstanovićem.

1. Koliko dugo obnašate poziciju osobe zadužene za rad s mladima pri Općini Tomislavgrad?

Poziciju osobe zadužene za rad s mladima u Općini Tomislavgrad obnašam od 2011. godine.

2. Uspješno ste završili obuku za osobe zadužene za rad s mladima, koji su vaši komentari o održanoj obuci?

U sklopu projekta „Općine naklonjene mladima" polazio sam obuke za osobe zadužene za rad s mladima zajedno sa još nekoliko kolega iz lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini uključenih u projekt. Završetkom obuka stekao sam potvrdu o znanjima stečenim na obukama. Program obuke obuhvaćao je četiri ciklusa po 5 radnih dana sa sudjelovanjem 13 općina potpisnica za sudjelovanjem u projektu, 26 mladih voditelja iz udruga mladih i 13 službenika iz javnih ustanova iz oba entiteta. Sudionicima projekta ponuđena su znanja i vještine o provođenju Zakona o mladima FBiH i Zakona o omladinskom organiziranju Republike Srpske, koje su temelj za zalaganje za društvene reforme, a ujedno i promoviranje i zagovaranje sistematizacije pozicije osoba zaduženih za rad s mladima. Sudionici projekta stečenim su znanjima i vještinama doprinijeli boljim rezultatima u području poštivanja ljudskih prava, jednakih mogućnosti i demokratskih načela.

3. Jeste li prva adresa na koju se mladi obrate u vašoj lokalnoj zajednici?

Kao prvu mogućnost, svaki mladi sa prodručja općine mi se može obratiti. Može mi se obratiti pismenim putem, šaljući mi dopis ili koncept svojega projekta, a može tražiti i izravni razgovor samnom.

4. Jeste li naišli na podršku u svojoj lokalnoj zajednici oko pozicije koju obavljate?

Općina Tomislavgrad osigurava primjenu zakonskih propisa i strateških dokumenata, a koji uključuju institucionalnu brigu o mladima kroz osiguravanje proračuna i grantova za projekte mladih, a samim tim pruža podršku i meni u pitanjima koja su od važnosti za mlade, kao i pomoć u kreiranju i provedbi strategije prema mladima i organiziranju mladih kroz udruge mladih i vijeće mladih kao krovnu udrugu. Osigurava također i razmjenu iskustava s lokalnim upravama u zemlji i okruženju. Potiče svijest mladih o sudjelovanju u procesu donošenja odluka.

5. Kakva je vaša suradnja sa vašim kolegama iz drugih lokalnih zajednica koji rade isti posao kao i vi, dijelite li ista iskustva?

Kroz različite kontakte s osobama zaduženim za rad s mladima u drugim općinama dajem svoj doprinos u poboljšanju položaja mladih i u drugim lokalnim sredinama, te zajedno radimo na realizaciji aktivnosti koji će tome doprinijeti. U budućem razdoblju želimo se aktivnije angažirati u pogledu provedbe Zakona o mladima FBiH, prije svega na području Hercegbosanske žpanije, te uspostaviti suradnju sa lokalnim zajednicama i županijama kako bi im pružili zajedničku pomoć pri riješavanju problema i pružanju boljih prilika za mlade.

6. Koji su projekti vezani za mlade realizirani u vašoj lokalnoj zajednici?

Zajedno sa članovima Vijeća mladih općine Tomislavgrad saudjelovao sam u nekoliko projekata koje je organizirao Institut za razvoj mladih "Kult": „Institucionalni dijalog između mladih i vlasti kroz formiranje vijeća mladih", „Općine naklonjene mladima" i „Mladi prate politike prema mladima". Uspješno smo realizirali projekt „Internet za sve", koji ima za cilj da mladi, ali i svi građani potpuno besplatno i u svako vrijeme imaju kvalitetan pristup besplatnom bežičnom internetu na cijelom području Tomislavgrada. Uspješno smo proveli i projekt: „Mladi i lokalni izbori 2012", koji je imao za cilj afirmaciju mladih ljudi da u što većem broju iziđu na lokalne izbore izbore. U suradnji s Vijećem mladih općine Tomislavgrad provoden je projekt edukacije o ovisnostima u srednjim školama općine Tomislavgrad čiji je glavni cilj razviti sustav vrijednosti u našem društvu, prvenstveno u lokalnoj zajednici, prema kojem su pušenje i konzumacija alkohola i droga neprihvatljiva ponašanja. Pokrenuli smo i lokalni internetski portal za mlade na web adresi: www.vijecemladih-tg.com i mnogi drugi projekti.

7. Na kojem projektu trenutno radite?

Trenutno sudjelujemo u inicijativi "Mladi prate politike prema mladima", koju čine Institut za razvoj mladih Kult iz Sarajeva, Demokratski omladinski pokret Iz Velike Kladuše, Perpetum mobile iz Banja Luke, Vijeće mladih općine Tomislavgrad i Omladinski savjet Vlasenica uz podršku Europske Unije, čiji je cilj uspostaviti održivi institucionalni mehanizam dijaloga između vlasti i mladih kako bi se utjecalo na zajedničko pripremanje, praćenje i provedba politike prema mladima u BiH. Također održavamo i radionice u sklupu "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", kao i radionice o prvodbi Zakona o mladima FBiH, a radimo i na projektu borbe protiv ovisnosti.

8. Koji su postojeći mehanizmi politike prema mladima u Vašoj općini? (Strategija, prostor, Vijeće mladih i drugi)

Općina Tomislavgrad ima imenovanu osobu za rad s mladima, povjerenstvo za šport i mlade Općinskoga vijeća, kao i proračunsku stavku za mlade. 2011. godine oformljeno je Vijeće mladih općine Tomislavgrad, kao drugo formirano općinsko vijeće mladih u FBiH sukladno Zakonu o mladima FBiH, koje je odmah zatim dobilo svoja dva predstavnika u Povjerenstvu za šport i mlade Općinskoga vijeća Tomislavgrad s pravom glasa. To imenovanje smo uradili prvi u FBiH. Javni pozivi za projekte za mlade se redovito raspisivaju svake godine. Strategija za mlade općine Tomislavgrad usvojena je u ožujku 2013. godine, dok je ove godine otvoren i Centar za mlade kao prostor za sve mlade sa područja općine Tomislavgrad i sve organizacije mladih, koji služi za realizaciju ideja mladih, pristup internetu, druženja mladih, organizaciju projekata mladih, ali i kao edukacijsko-tehnički centar u vidu prakse.

9. Kakva je Vaša suradnja s udrugama mladih u vašoj općini?

Na Popisu udruga mladih, koju vodim unutar službe, u Općini Tomislavgrad trenutno se nalaze pet udruga mladih i Vijeće mladih općine Tomislavgrad kao krovna udruga. Kroz izuzetno dobru suradnju s udrugama mladih stalno radim na primjeni i unapređenju novih praksi komunikacije i suradnje ne samo s udrugama mladih, nego i s neformalnim organizacijama mladih. Zajednički uvodimo i uspostavljamo inovativne metode za rad proširujući aktivnosti, uspostavljajući partnerstva, kao i nove mreže odnosa unutar lokalne zajednice i šire. Izgrađujemo sustav poboljšanja položaja mladih i radimo na povećanju njihova sudjelovanja u društvu na lokalnoj razini.