FOTO  Demanti duvanjskih maturanata: Nismo uništili školu i nismo vandali!

Tomislavgrad, maturanti
Zato se smatramo pozvanim demantirati većinu navoda.

Od školskog inventara uništeno je nekoliko školskih klupa i jedno svjetlo u učionici. Ni u ovo nismo sigurni jer načinjena šteta nije procijenjena od nadležnih organa, koje je ravnatelj trebao pozvati, ali nije, nego je „dogovorom postignuta cijena od 50 KM po učeniku"

Zašto se uporno ignorira činjenica da nismo uništili inventar gimnazije?

Nitko od maturanata gimnazijalaca ne bježi od toga da su podovi bili pod brašnom jer jesmo brašnom prekrili školu. Ne bježimo od uništenih stolova i lustera, istina je, ali tko je kriv za takvo što?

U školi postoje kamere koje svjedoče o učinjenom, ali se ti snimci ne pregledavaju ili se pregledavaju, a ignoriraju?

Kolika je šteta, još ostaje pod upitnikom jer nije procijenjeno, a sramotno je da je traženo 50 KM od roditelja koji su te novce u minuti trebaju stvoriti.


Zašto se o norijadi u Tomislavgradu nije pisalo prije 2-3 godine kada je cijela gimnazija bila poplavljena, kada su svi učenici bili primorani otići kući presvlačiti se jer su ih ti maturanti kantama vode zalijevali?

Zašto se piše o generaciji koju godinama profesori samo hvale? Zašto u prethodno objavljenom članku nije navedeno da je ovogodišnjim maturantima ukinuta svečana dodjela svjedodžbi oslobođenima mature?

Zašto se ne piše o tjeranju jer se pred ravnateljevim vratima stajalo 5 sati i čekalo da nadležni izađe i kaže nešto osim „čekajte" i „odlazite"? Zar nije sramotno da je dolazak roditelja u školu bio presudan čin u poništavanju odluke o odšteti u vrijednosti od 50 KM?

Slavlje je počelo mirnim okupljanjem u jednom od duvanjskih kafića gdje se pjevalo i veselilo jer se jedno poglavlje u njihovim životima zatvaralo. Nastavilo se povorkom u gradu te dolaskom pred obje srednje škole. Istina je da svi maturanti, iz obje škole, nisu istovremeno krenuli prema školama nego su učenici Srednje strukovne škole u Tomislavgradu prvi pošli prema Gimnaziji Marka Marulića i uništili određeni, kako se u prethodnom tekstu na portalu www.bljesak.info navodi, „školski inventar", a u naslovu kažu da smo čak uništili školu!

Click to enlarge image brasno1.jpg
Click to enlarge image brasno2.jpg
Click to enlarge image brasno6.jpg

Nakon učenika SSŠ, došli su i gimnazijalci u svoju školu s brašnom i jajima. Kao i SSŠ, dočekala su ih zatvorena vrata koja su kasnije otvorena, te je svim učenicima bio dopušten ulazak u školske prostorije. Gimnazijalci su započeli pjesmom i brašnom na hodniku, a onda i paradom kroz cijelu školu. Cijela povorka kroz školu nije trajala niti jedan cijeli školski sat, odnosno 45 minuta. Da je brašna i jaja bilo, bilo je. No, postavlja se pravo pitanje, je li to vrijedno 5550 KM, koliko bi škola dobila da je na snazi ostala odluka o plaćanju oštete u vrijednosti od 50 KM po učeniku?

Jedan od zahtjeva maturanata bio je prilaganje računa od 5550 KM, što je ravnatelj odbio, jer takav račun ne postoji i jer šteta nije realno niti objektivno procijenjena.

Podsjećamo da i Gimnazija Marka Marulića u Tomislavgradu, kao i mnoge druge škole u Hercegovini, prema nastavnom planu i programu trebala je nastavu za maturante privesti kraju 15. svibnja 2015. godine, odnosno prošlog petka. No, zbog gubitka sati i radnih dana, nastava se morala produžiti 3 dana, tj. do 20. svibnja 2015. godine, kako je bilo rečeno u obavijesti koju su maturanti primili tog 15. svibnja. To nije predstavljalo nikakav problem jer je jasno falilo sati, i zbog blagdana, ali i zbog samih maturanata. U toj obavijesti stajalo je da će se maturantima nastava u utorak i srijedu izvesti prema redovnom rasporedu od četvrtka i petka. No, do nagle promjene plana došlo je u utorak, 19. svibnja, na petom satu, kada je donesena nova obavijest u kojoj je rečeno da je upravo taj utorak zadnji dan nastave gimnazijalcima. Svima je jasno zašto se to učinilo, kako bi se pokušala spriječiti, već u svim gradovima tradicionalna povorka maturanata, norijada.


Maturanti Gimnazije Marka Marulića Tomislavgrad

www.tomislavnews.com /Foto: P.Ć.