Superbaka rođena u Hercegovini napunila 102. godine

baka, Hercegovina
Iako je ušla u drugo stoljeće, baka Soka je i dalje aktivna. Kaže da nikada u životu nije pila lijekove, da i dalje gleda televiziju, čita novine i vodi razgovore s ukućanima, kojima posebno zahvaljuje na dugovječnosti.

Soka je rođena 1912. godine u Hercegovini u okolini Bileće. Sa 17 se udala za Blagoja i otišla s njim na Kosovo živjeti, gdje je on bio zaposlen. Desetak godina poslije Drugog svjetskog rata preselili su se u Kraljevo, gdje „superbakica" Soka i danas živi.

Pošto posljednjih godina ne ide dalje od kuće i dvorišta, ne treba joj pomoć da bi izašla napolje ili nešto uradila u svojoj sobi.

- U životu sam svašta radila. Kosila, orala, brala, tovarila, žnjela... Teško mi je bilo, ali nikada se nisam brinula. Uvijek sam s podignutom glavom išla naprijed. Trudila sam se voditi i zdrav život. Nikada nisam pila, niti pušila, a svu hranu sam uglavnom sama spremala, otkriva Soka, koja je prema evidenciji MIO najstariji stanovnik od Kraljeva do Raške.

Soka kaže da je skladan život sa suprugom Blagojem, koji je prije nekoliko godina umro u 101. godini života, također utjecao na njihovu dugovječnost.

- Blagoje i ja smo se mnogo poštovali i voljeli. Koliko sam ja njega poštovala, on mi je uzvraćao isto. Nikada nisam nikoga uvrijedila, niti se s nekim posvađala. Zato mi se svi susjedi kada me vide u dvorištu uvijek jave, kaže Soka.

Superbaka i dalje gleda televiziju, čita novine i vodi razgovore s ukućanima.

- Moj unuk, snaha i praunučad me drže kao malo vode na dlanu. Toliko brinu o meni, da nemam riječi. Mislim da sam ovih 100 godina pregurala u velikoj mjeri i zahvaljujući njima. Što god sam poželjela od hrane, to sam od njih istog trenutka i dobila. Praunučići i ja se neizmjerno volimo, kaže Soka Šarenac.

Blic.rs