Stolac: Srednjovjekovne viteške bitke obilježile Stolačku Tarču

Stolac, Stolačka tarča - srednjovjekovni sajam
Pored novoformiranog domaćeg Udruženja vitezova Herceg Stjepan Kosača, u programu je sudjelovalo i 5 viteških udruženja iz Hrvatske.

Nadaleko čuveni herceg Stjepan Kosača sa svojim vitezovima danas je pokušao odbraniti stolački grad Vidoški, kojeg su, kujući dugogodišnju zavjeru, napali Mlečani. A u pomoć u osvajanju stolačkog Grada Vidoški, Kosači su pristigli i Vranski vitezovi iz mjesta Vrane u Sjevernoj Dalmaciji. Već godinama, ovi vitezovi čuvaju tradiciju i običaje nekadašnjih vitezova templara.

Simulaciju viteški borbi, u kojima je sudjelovalo preko 60 kostimiranih vitezova, s ciljem promocije turističkih potencijala stolačkog kraja, prvenstveno starog garda, organizirala je Javna ustanova Radimlja. Zahvaljujući samo ovom događaju, stari grad su danas posjetile grupe turista iz Francuske, Mađarske a Stolac su, povodom Stolačke tarče, danas posjetili i brojni sudenti arheologije iz Sarajeva i Mostara.

A danas je sve moralo biti u duhu srednjovjekovlja, isktiču organizatori. Čak se posluživao i autentični ručak koji je djelo vrhunskog šefa kuhinje.

Pored prezentacije suvenira, na sajmu su organizirane i radionice mačevanja i javno predavanje o srednjovjekovnim alatima za mučenje dok je službeni dio programa završen večeras viteškom borbom u kojoj je hercegovački vladar Kosača nadmudrio Mlečane./HMS/