Stolac: Na Radimlji održana Vidoška pjesnička noć

Stolac, radimlja
Kako i priliči okupila je ponajbolje pjesnike iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Program je započeo prigodnim recitalom glumca Vinka Kraljevića koji je govorio stihove ovogodišnjeg dobitnika nagrade „Hrvatski stećak".

Nakon obraćanja Stjepana Boškovića, načelnika općine Stolac pjesnicima, gostima i ljubiteljima lijepe riječi dobrodošlicu su poželjeli Zora Dujmović, Federalna ministrica kulture i sporta i Ivan Sivirić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne.

Nakon njih led je probila prva skupina pjesnika, stihove su tako govorili Zdravko Kordić, Drago Čondrić, Marko Tokić, Boris Njavro, Marko Bošković, Srećko Marijanović, Mladen Vuković i Stanko Krnjić.

Dobitnik nagrade za osobiti doprinos hrvatskoj književnosti „Hrvatski stećak", autora Stjepana Skoke je književnik Stjepan Šešelj koji od početka svog književnog i javnog djelovanja posebnu pozornost posvećuje hrvatskom narodu koji živi izvan Hrvatske.

Stjepan Šešelj suvremeni hrvatski književnik rođen je 1947. u Podgradini, kod Opuzena. Školu je pohađao u Opuzenu i Pločama, a pravo je diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dugi niz godina radio je kao tajnik Akademije likovnih umjetnosti. Redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Piše pjesme, drame, prozu te književne i likovne kritike kao političke osvrte, autor je četiriju zbirki pjesama.

Vidošku pjesničku noć na Radimlji svojim stihovima zatvorili su: Jozo Jakiša, Ivo Raguž, Danica Bartulović, Ružica Soldo, Šimun Šito Ćorić, Anita Martinac, Luko Paljetak i Ljubo Krmek.

Matica hrvatska Stolac tiskala je i posebnu publikaciju "Vidoška pjesnička noć" koju je uredio književnik Ljubo Krmek. Publikacija predstavlja manifestaciju i njezine ovogodišnje sudionike, donoseći podatke o njima te pjesme koje je publika manifestacije mogla čuti sinoć..

Glazbeni gosti večeri bili su HKUD "Dubrave Aladinići", a voditeljica programa Tina Laco.

stolac.gov.ba