HSPF: Pomažu li „kaplani“ urušavanju BiH?

HSPF, Stolac, Stolac, samir kaplan, HDZ BiH, Stolac, Božo Petrov, Stolac, izbori, Stolac, BIH, Stolac, izbori, Stolac

...na lokalnoj razini ponovno su nuspojava kampanje koja za cilj nije imala program, smjernice razvoja lokalne samouprave, već novo zastrašivanje. Prebrojavanje glasova i proglašavanje izbornih pobjednika, negdje važnije - gubitnika, u velikoj većini općina i gradova proteklo je mirno, u duhu demokratske Bosne i Hercegovine, onakve kakvu od 1995. poznajemo. Ipak, u nekim sredinama situacija nije jasna. Naime, u općini Srebrenica, koja se nalazi u Republici Srpskoj, reagirala je Jedinica za podršku MUP-a RS, te zauzela zgradu općinske administracije u kojoj se također nalazi izborni materijal, s jasnim zadatkom da zaustavi „krađu izbornog materijala".

Osim Srebrenice, situacija je kulminirala i u općini Stolac, gdje su izbori prekinuti. Osobe koje svoj identitet skrivaju pod maskama, članovi „Inicijative za Stolac", primjenom sile su otuđili izborni materijal s deset izbornih mjesta. Njihov pokrovitelj - Stranka demokratske akcije (SDA), čija je moć u Stocu koncentrirana u liku i djelu Salmira Kaplana, kandidata za načelničku poziciju u općini Stolac, podržala je napad. Salmir Kaplan fizički je nasrnuo na predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva, te njegovog kolegu. Ivan Perić i Mario Raguž hospitalizirani su u SKB Mostar, potonji na jedinici za intenzivno liječenje.

Ovaj gnusni čin povrede demokracije i napada na instituciju pokazatelj je moralnih i drugih vrijednosti koje su duboko internalizirane u g. Kaplanu. Smatramo kako nadležne pravosudne institucije trebaju pokrenuti kazneni postupak protiv g. Kaplana. Pozivamo Središnje izborno povjerenstvo BiH da otkloni nezakonitosti, ukoliko su one primijećene, u radu Općinskog izbornog povjerenstva i biračkih odbora u općini Stolac, te da se otkloni svaka sumnja u izborni proces - na demokratski i civilizirani način, kako Hrvati samo i znaju. Stranka demokratske akcije (SDA), kao stranka koja njeguje europske vrijednosti i teži vladavini prava i poštivanju temeljnih ljudskih sloboda, treba se ograditi od ovog čina, te osuditi fizički napad Salmira Kaplana na Ivana Perića i Marija Raguža. Jasno da nitko ne vjeruje da će se to uistinu dogoditi, no oči međunarodne zajednice uprte su u Sarajevo, koje se ponovno ponaša kao da nije glavni grad baš cijele Bosne i Hercegovine.

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) najoštrije osuđuje ovaj nehumani i anticivilizacijski, možemo reći i barbarski čin. Ukoliko naše društvo prihvati ovakve malignosti kao normalnu pojavnost, svi oni rušitelji pravnog sustava ove zemlje će imati, vođeni Kaplanovim primjerom, temelja za to. Stoga se s pravom pitamo, pomažu li razni „kaplani" Bosni i Hercegovini da se uruši?

Ured za odnose s javnošću HSPF-a