"Sred pušaka bajuneta": Odlukom gradske vlasti u Bileći svi partizanski spomenici biti će zamjenjeni četničkim!

Vukovar, Bileća, četnici

Odluku o ovom građevinskom zahvatu donijelo je općinsko vijeće Bileće, a općinski načelnik Miljan Aleksić ocijenio je kako u tome nema ništa čudno. "Kad su mogli partizani praviti spomenik partizanima, mogu i četnici četnicima", kazao je Aleksić u izjavi koju je prenijela televizija BHT 1.
Lokalne vlasti u gradiću Bileća u istočnoj Hercegovini odlučile su ukloniti spomenik partizanima koji je podignut nakon Drugog svjetskog rata, a na njegovu mjestu izgraditi novi i to posvećen četnicima, prenijeli su u srijedu mediji u Bosni i Hercegovini.
Gradnja spomenika četnicima već je počela nakon što je sa središnjeg gradskog trga uklonjeno obilježje koje je podsjećalo na činjenicu da su pripadnici 10. hercegovačke brigade tadašnje narodno-oslobodilačke vojske 1944. godine oslobodili Bileću.

Umjesto postamenta s petokrakom već je postavljen stup visok preko dvanaest metara na kojemu će stajati obilježja četničkog pokreta.
Odluku o ovom građevinskom zahvatu donijelo je općinsko vijeće Bileće, a općinski načelnik Miljan Aleksić ocijenio je kako u tome nema ništa čudno.

"Kad su mogli partizani praviti spomenik partizanima, mogu i četnici četnicima", kazao je Aleksić u izjavi koju je prenijela televizija BHT 1.

Općinske vlasti Bileće snosit će i dio troškova gradnje spomenika četnicima, no Milorad Vujović, predsjednik organizacijskog odbora za gradnju, nije želio otkriti koliko će oni točno iznositi. Kazao je tek kako će veći dio potrebnog iznosa biti osiguran donacijama i "dobrovoljnim akcijama".

"To što govore da se radi o rehabilitaciji fašizma, to su komunističke predrasude", kazao je Vujović kako ga citira "Dnevni avaz".

Nemanja Papić, predsjednik bilečkog ogranka SUBNOR-a, udruge koja okuplja nekadašnje partizane, kazao je kako oni nisu mogli ništa učiniti da se sve to spriječi jer su odluku donijele općinske vlasti i to unatoč činjenici da je SUBNOR upisan kao vlasnik zemljišne čestice na kojoj se sada provode povijesno-arhitektonske intervencije.
"Spomenik antifašistima brutalno je uklonjen", kazao je Papić dodajući kao bivši partizani ipak neće odustati te kako će učiniti sve da spomenik vrate tamo gdje mu je i bilo mjesto.