Škole u HNŽ-u taoci institucija i ministra Zlatka Hadžiomerovića

studij posušje, škola, škola, nastavnik, nastava, škola, škola, udžbenici, djeca, Slaven Pehar, škola, odgoda, HNŽ, ZHŽ, škola, nastava, Ortiješ, škola, Buna, Tomislavgrad, učiteljica, diskriminacija, štrajk, HNŽ, diplome, škola, škola, roditelji, djeca, škola, učenici, profesorica, škola, opis, škole, sindikat, priopćenje, Sarajevo, demokracija, Apartheid, škola, učenici, škole, tableti, laptopi, škole, upis, HNŽ, škole, Hercegovina, upis, škole, HRS, HNŽ, nastava, HNŽ, početak, odgoda, škola, HNŽ, torbe, knjige, škola, roditelji, HNŽ, nastava, početak, škola, hercegovački vicevi, poslovica, Tomislavgrad, škola, djeca rast, Mostar, srednja škola, upisi, škola, učenica, škola, roditelji, djeca roditelji, plaća, HNŽ, škola, Zvonko Milas, čestitka, škola, ŽZH, HNŽ, nastava, stipendije, učenje hrvatskog jezika, hrvati izvan domovine, Vrhovni sud FBiH, školska nastava

Djeca ostala taoci neodgovornog rada zaposlenih u Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa, Grada Mostara i Skupštine HNŽ.
Zadnji slučaj u nizu nepoštivanja bilo kakvih pedagoških standarda i neodgovornog ponašanja institucija je odluka ministra Hadžiomerovića da u škole uvodi kombinirane razrede. Tako će učenici prvog i drugog razreda OŠ Bartola Kašića u Rodoču, u 21. stoljeću, ne samo dijeliti učionicu, nego i učiteljicu. Trebaju li opet roditelji prigradskih naselja izlaziti na ulicu?
Ministar Hadžiomerović se oglušio na prigovore upućene što od strane same škole, što od strane roditeljskog vijeća, a sve pravda poštivanjem zakona i pedagoških standarda za osnovno obrazovanje u HNŽ-u, stavom Vlade HNŽ-a i financijskim mogućnostima županijskog proračuna.

Podsjećamo ministra da nikakve norme i standardi za devetogodišnje obrazovanje nisu usvojeni, već se još uvijek primjenjuju ona za osmogodišnje. Imamo Zavod za Školstvo i more savjetnika, Ministarstvo, Pravobranitelje za dječja prava, OSCE itd., ali devetogodišnje obrazovanje je još uvijek protuustavno i protuzakonito uvedeno u škole po hrvatskom nastavnom planu i programu. Treba li spominjati da većina škola uopće ne zadovoljavaju minimalne nastavne standardne za pojedinačna odjeljenja u osmogodišnjem obrazovanju, kamoli kombinirana u devetogodišnjem. Ministar govori o „pedagoškim standardima", a djeca koja nastavu pohađaju po hrvatskom planu i programu ne dobivaju nikakav vid uvjerenja ili svjedodžbe o završenom razredu.

Prilikom planiranja županijskog proračuna postoje određene stavke koje moraju biti fiksne, a to su upravo troškovi osnovnog obrazovanja. Pitamo mi naše zastupnike u Skupštini i Ministra može li se išta uštedjeti na profesionalizaciji mandata, na troškovima mobitela, reprezentacije, na skupocjenim automobilima, dnevnicama za izmišljena i nepotrebna putovanja? Ima li tu prostora i za kakve rezove?

Vlada HNŽ-a nije bila mjesecima u stanju usvojiti izmjene i dopune Zakona o osnovnoškolskom obrazovanju pa su škole ostajale bez materijalnih troškova, nastavnici i djeca bez prijevoza i grijanja. Po čemu takva Vlada ima pravo na bilo kakav stav? Onaj tko svojim neradom ugrožava prava djeteta i za to ne odgovara, nema pravo imati legitiman stav.

Kad čovjek uzme u obzir da za 7 godina niste bili u stanju donijeti regulativu za devetogodišnje obrazovanje kao osnovni okvir za uvođenje istog u praksu pitamo se kakav je smisao vašeg postojanja?! Hoćete li razmišljati o uštedama kad budete sjedali u svoje skupocjene limuzine i koristili ih u privatne svrhe za odlazak na odmore?
GO Mostar HRS