Započinju V. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca

pobijeni, stopama pobijenih, pobijeni fratri, pobijeni, Široki Brijeg, franjevci, hercegovački franjevci
...u povodu 70. obljetnice komunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca. Priređuje ih vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem. Kao i prošle godine Dani će biti prenošeni i preko interneta video signalom. Poveznicu i potrebne podatke moći će se pronaći na portalima: hercegovinalive.com; pobijeni.info; hrsvijet.net; gospin-brig.info. Sve će zemaljskim vezama i preko interneta prenositi i Radiopostaja Široki Brijeg (radiosirokibrijeg.com).

Program kroz prva tri dana započinje molitvom krunice i razmatranjem u 17.30, zatim slijedi sv. misa zadušnica u 18.00, a drugog dana ili u četvrtak bit će i Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u 19.00. Prvi dan sv. misu predvodi i propovijeda provincijal fra Joško Kodžoman, drugog dana provincijal fra Lovro Gavran i trećega provincijal dr. fra Miljenko Šteko.

Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na »IV. nagradnom natječaju« s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti pučkoškolci, drugoga mladež, a trećega odrasli.

Isto tako trećeg dana predstavit ćemo i prigodnu poštansku marku »70. obljetnica stradanja hercegovačkih franjevaca«, te vinjetu, žig i omotnicu prvoga dana. Nakladnik je Hrvatska pošta, Mostar.

Na sam dan Obljetnice, 7. veljače, program započinje u 16.00 molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i zapaljenja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi sv. misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati biskup gospićko-senjski dr. Mile Bogović. Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti rad Vicepostulature kroz prošlu godinu, a gvardijan fra Tomislav Puljić izreći će riječi dobrodošlice i zahvale.

I ove će godine 7. veljače biti obilježen također kao »Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk« što ga je 23. veljače 2012. proglasila Općina Široki Brijeg. Nadamo se da će biti poslušan naputak sadržan u odluci proglašenja Dana sjećanja da se popodne zatvore mjesta rada tako da i djelatnici u njima mogu doći u samostansku crkvu na sv. misu. Dva dana prije, 5. veljače, u 10.00 izaslanstvo Općine Široki Brijeg te izaslanstvo Vicepostulature položit će vijenac i zapaliti svijeću za sve pobijene franjevce i puk Božji pred križem u središtu Širokog Brijega.

Portal Vicepostulature pobijeni.info podrazumijeva se da će redovno pratiti sva ova događanja. Posjetite ga.