FOTO  U Kristalnoj dvorani hotela 'Westin' u Zagrebu održana dobrotvorna večer za obnovu širokobriješke crkve

Široki Brijeg, Zagreb, crkva
...Kolinde Grabar-Kitarović predsjednice RH i Dragana Čovića predsjedatelja Predsjedništva BiH u Kristalnoj dvorani hotela 'Westin' u Zagrebu održana je Dobrotvorna večer za obnovu širokobriješke crkve.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović je u pozdravnom govoru istaknuo potporu ovom projektu, te naglasio kako je iznimno važnu sačuvati ovaj spomenik kulture (širokobriješku crkvu) od zuba vremena, koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika Bosne i Hercegovine.

Preko 400 nazočnih na dobrotvornoj večeri prigodnim riječima su pozdravili i fra Tomislav Puljić širokobriješki gvardijan koji je ujedno bio i predsjednik organizacijskog odbora, fra Miljenko Šteko provincijal Hercegovačke franjevačke provincije i Miro Kraljević gradonačelnik Širokog Brijega.

Tijekom večeri prikazan je dokumentarni film o povijesti izgradnje crkve i samostana na Širokom Brijegu, koji je, osim duhovnog, središte i kulturnog, obrazovnog i društvenog života zapadne Hercegovine od svojih početaka do danas.

Na dobrotvornoj večeri sudjelovalo je i izaslanstvo Grada Širokog Brijega predvođeno gradonačelnikom Mirom Kraljevićem i predsjednikom Gradskog vijeća Vinkom Topićem.
Ovim događajem je ujedno obilježena i 110. obljetnica izgradnje nove crkve na Širokom Brijegu. Prošlo je 110 godina od početka gradnje širokobriješke crkve, a prošle godine započeta je njezina restauracija. Već su završeni radovi na pročelju i sjevernom zvoniku, a planirano je u sljedeće dvije godine završiti obnovu i zaštitu, što zahtjeva značajna novčana sredstva.