FOTO  U Crnim Lokvama otkriven spomenik žrtvama rata

Crne lokve, civilne žrtve rata, Miro Kraljević, Zdenko Čosić, Mladen Galić, Božo Galić.

Crnolokvani su ovaj spomenik podignuli u čast, slavu i sjećanje na hrvatske žrtve sela Crne Lokve. Spomenik su otkrili rodbina žrtava, te gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić i Božo Galić župan Vukovarsko-srijemske županije koji je porijeklom iz Crnih Lokava. Nakon otkrivanja spomenik je blagoslovio fra Miljenko Mića Stojić, predvoditelj misnog slavlja.

Na spomeniku kojeg je izradio akademski kipar Anđelko Mikulić ispisana su imena ubijenih i nestalih na raznim stratištima od Bleiburga, križnih putova, mnogih stratišta diljem domovine pa sve do kućnog praga u Crnim Lokvama. Na spomeniku su ispisana imena 103 osobe. U Prvom svjetskom ratu živote je izgubilo osam mještana, Drugi svjetski rat i poraće odnijeli su 87 života, a u Domovinskom ratu ovo je mjesto dalo osam žrtava.

Podizanje ovog spomenika u Crnim Lokvama potpomogli su Vlada Republike Hrvatske, Grad Široki Brijeg, Županija Zapadnohercegovačka, vjerske institucije, udruge, tvrtke i mnogi dobročinitelji. Samom činu otkrivanja spomenika prethodila je koncelebrirana sveta misa koju je predvodio fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, dok se nazočnima obratio i fra Mario Knezović, župnik župe Kočerin kojoj pripadaju Crne Lokve.

Prigodne pozdravne govore tijekom svečanosti otkrivanja spomenika održali su Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega, Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, Mladen Galić, predsjednik udruge „Crnolokvani", te Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije. Kod spomen obilježja su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Nakon svečanosti otkrivanja spomenika organizatori (Udruga Crnolokvani i MZ Crne Lokve) su priredili domjenak i bogat kulturno-zabavni program. Veliko zanimanje Crnolokvana i njihovim prijatelja privukao je dolazak Darija Kordića, bivšeg haaškog uznika, koji je održao govor prožet vjerskim osjećajima u kojem je istaknuo zahvalu za dar uzništva u kojima je, kako je rekao, dublje spoznao Boga i božju blizinu. U kulturno-zabavnom programu su sudjelovali Kulturno-umjetnička društva 'Kočerin', 'Aladinići', 'Brda', 'Ganga', te klapa Dobrkovići i brojne gangaške skupine i guslari.