Široki Brijeg: Započeli VI. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca

Široki Brijeg, pobijeni, pobijeni fratri
...»VI. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca«. Molitveni program započeo je molitvom krunice i razmatranjem koje su predvodili župnik fra Stipe Biško i ministranti. Sv. misu zadušnicu za pobijene franjevce i puk u 18.00 predslavio je fra Ante Bekavac, večeras predstavnik hercegovačkih franjevaca u državi Hrvatskoj, uz sumisništvo franjevaca iz samostana.

Propovijed je započeo riječima: »Živimo u vremenu u kojem svako malo oko nas se gase svjetla. Život i njegovi odnosi gube okus. Danas je posve opipljivo da živimo u vremenu velikih opasnosti i velikih mogućnosti za čovjeka i za svijet. Živimo u vremenu velike odgovornosti svih nas. Treba nam istinsko svjetlo kako bismo znali ići dalje. Kad iz našega života nestane svjetlo vjere i blizina uskrslog Krista, život brzo postane tama.« Također je istaknuo: »Čujemo stalno priče kako se trebamo okrenuti budućnosti a ne prošlosti, da trebamo prošlost ostaviti povjesničarima a preuzeti odgovornost za izgradnju budućnosti. Odakle dolaze takvi glasovi i zamke Zloga? Iz bezdana neljudskosti dolaze glasovi opravdanja i nijekanja zla i zločinaca, iz nečiste ćudoredne savjesti koja se opire Božjoj istini priznanja zla i grijeha. Kako ćemo graditi budućnost bez prošlosti? Koji je to povijesni narod, zajednica opstala u budućnosti nakon što joj je zanijekana prošlost? Prošlost ne pripada samo povjesničarima, nego svakom pojedincu koji mora znati kako mu se oblikovao nacionalni, vjerski ili franjevački identitet da bi i dalje znao kako ga oblikovati. Prošlost nije avet, kako nam to sugeriraju, jer bi to značilo ponovno nijekanje zločina i istine nad nedužnim i nevinim ljudskim životima i utoliko franjevačkim. Značilo bi opet pogaziti dostojanstvo žrtve naše ubijene braće i tako obeskrijepiti križ Kristov. Kršćanin koji niječe prošlost i zločine živi kao neprijatelj križa Kristova! Ne može biti blagoslovljene sadašnjosti iz koje se rađa budućnost tamo gdje grijeh i zločin stvaraju sliku života, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Treba nam istina, a ona zahtijeva imenovanje grijeha.«

Na sv. misi je pjevao Zbor Sv. Nikole Tavelića iz Dobrkovića, pod ravnanjem Marije Cigić, a čitanja i molitvu vjernika predvodili su ministranti.

Dodijeljene su i nagrade za najbolje radove pristigle na Nagradni natječaj o pobijenim franjevcima, za uzrast djeca. Prvu nagradu osvojila je Matea Čobanac iz Glamoča za rad »Hej, ubojico, kako si?«. Drugu nagradu osvojila je Lucija Rotim iz Čapljine za pjesmu »1942. - 1945.«, a trećenagrađena je učenica iz Mostara Nikolina Beus za svoj računalni uradak »Stradanja širokobrijeških franjevaca«. Također su tri osnovne škole, čiji su učenici i nastavnici bili vrijedni te napravili dosta radova o pobijenim hercegovačkim franjevcima, nagrađene kompletom knjiga u izdanju Vicepostulature. Te škole su OŠ Ivana Gundulića u Mostaru, Prva OŠ u Širokom Brijegu i OŠ Stjepana Radića u Prisoju.

Nakon sv. mise mise bilo je i klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, kako je to inače uobičajeno četvrtkom u širokobriješkom samostanu.

Molitveni program prenosila je radiopostaja Široki Brijeg radio i internetskim signalom te video signalom portali hercegovinalive.com, pobijeni.info, hrsvijet.net i gospin-brig.info.