Široki Brijeg: Tko je prebio Milu Soldu?

mile soldo, Široki Brijeg
Šaputanje među ljudima postaje sve glasnije, spominju se imena dvojice mladića, sinova lokalnih hercegovačkih, može se reći i regionalnih gospodarstvenika.

No, nitko se ne usudi glasno kazati njihova imena, čeka se da policija do kraja odradi istragu i konačno službeno priopći javnosti što se dogodilo kobne noći 9. listopada, kada je mladi, srednjoškolac, Mile Soldo nakon jedne rođendanske proslave pronađen gotovo mrtav, s teškim ozljedama glave zbog čega i danas trpi posljedice.

Zataškavanje?

Ana Soldo: "Kada sam vidjela sina u bolnici znala sam da te ozljede nisu od pada gola na malonogometnom igralištu. U razgovoru s liječnicima doznala sam kako je moj sin primio 4 do 5-6 udaraca."

Zasada, policija nije ponudila konkretan odgovor na sve veći pritisak javnosti, koja već tjednima, zajedno s roditeljima, Sarafinom i Anom Soldo, sumnja i upozorava da se slučaj namjerno zataškava s ciljem prikrivanja krivaca iz ‘uglednih' moćnih obitelji, navodno vlasnika dvije velike tvrtke.

Jučer je u Širokom Brijegu zbog toga održan i mirni prosvjed na kojem se okupilo oko 500 građana, koji su zatražili ostavke načelnika Policijske uprave Široki Brijeg Pere Kožula, te odgovornog županijskog tužitelja Tužiteljstva ZHŽ-a.

Prosvjed je organizirala Udruga zaboravljenih branitelja pod simboličkim nazivom "Pet do dvanaest", a građani su glasno skandirali parole poput "istina i ostavke".

Gradonačelnik Širokog Brijega pokušao se obratiti okupljenima, ali je tijekom svog govora više puta izviždan. Uspio je prozboriti da kao roditelj osjeća odgovornost, te je pozvao nadležna tijela da odrade svoj posao.

S druge strane policija sumnja da se nesretni Soldo ozlijedio tako što je na njega pao nogometni gol dok se pod velikim utjecajem alkohola ‘vješao' po njemu. On, pak, tvrdi da se ne sjeća na koji je način stradao, već nekih detalja s rođendanske proslave, a potom buđenja u bolnici, gdje mu je liječnik rekao da je pretučen. Soldo smatra smiješnim činjenicu da policija njegov slučaj tretira kao ‘nezgodu'. Na rođendanskoj zabavi bilo je pedesetak osoba, od čega je dosada ispitano njih dvadesetak. No, svi tvrde da nisu vidjeli nikakvu tuču ili premlaćivanje.
sarafinsoldo

Sarafin Soldo: "Grad priča, narod priča i narod zna, a policija se još uvijek ustručava privesti odgovorne i cijeli slučaj pokušava zataškati kako vrijeme prolazi."

- Više od dvadeset svjedoka sa zabave uključujući i ozlijeđenog Milu Soldu koji su dali svoje izjave u policijskoj postaji nisu mogli potvrditi da je nesretni učenik pretučen od strane nekoga. Također, medicinska dokumentacija koju smo sudskim putem izuzeli nigdje, na tih 14 dokumenata koji su potpisali specijalisti mostarske bolnice, nema naznaka da je došlo do tuče. Još uvijek Tužiteljstvo ne može podnijeti prijavu protiv nepoznatog počinitelja sve dok sudski vještak ne provede vještačenje jesu li ozljede nastale kao posljedica tuče, rekao je glasnogovornik Tužiteljstva ZHŽ-a Josip Aničić.

Tko je toliko moćan?

Roditelji su i jučer ponovili zahtjev da nadležni organi što prije rasvijetle ovaj slučaj, za koji ni pod razno ne smatraju da je ‘nesretan', kako ga policija karakterizira.

Smatraju da je nemoguće da mladić od pada gola na glavu zadobije frakturu čeljusti, nosa, nosne sluznice, da mu je čeljust dislocirana, zubi polomljeni, te da je zadobio težak potres mozga zbog čega se do danas ne sjeća što se dogodilo.

Na prosvjedu je pročitano i pismo u ime obitelji Zeljko-Babić u kojem je kritizirano ponašanje odgovornih osoba u Gimnaziju fra Dominika Mandića i gradonačelnika Mire Kraljevića zbog zakašnjele reakcije i šutnje. Također, oštro je kritiziran i rad policije i tužiteljstva.

Građani se pitaju ‘zar je moguće da je netko toliko moćan da može zataškati ovako teško zlodjelo'. Nadležni organi ranije su poručili da se ništa ne zataškava, već da istraga i dalje traje.

Dnevni list