ŠIROKI BRIJEG: Tisuće hodočasnika na proslavi Velike Gospe

Velika Gospa, Široki Brijeg
Već od ranog jutra, kako piše portal Sirokibrijeg.info, tisuće hodočasnika kretalo se ka crkvi na Brigu, a Svete mise bez propovijedi su služene u 5, 6, 7, 8 i 9 sati. Dok su brojni svećenici svo vrijeme neumorno u sakramentu svete ispovijedi zazivali Božje milosrđe i grešnicima opraštali grijehe.

Središnje Misno slavlje u 11 sati, ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, a dok je Veliki zbor "Svete Cecilije" uveličao ovaj dan.

Od 1844. godine, kada su fratri "bez kruva i krova" stigli iz Kreševa na Široki Brijeg i stavili svoju tadašnjost i budućnost u ruke Djevici Mariji na nebo uznesenoj, neraskidivim su vezom povezani Široki Brijeg i njegova Gospa. Ona je postala Širokobriješka Gospa, a on, pust i nenaseljen, njezino trajno boravište, postao je Gospin Široki Brijeg.

U svim vremenima kroz ovih 170 godina nije prestajala molitva generacija očeva i majki, braće i sestara, pješice i često bosi su joj hodočastili i na koljenima bezbroj puta oko njezina kipa obilazili.

Već dugi niz godina Gospina devetnica na Širokom Brijegu je postala povlašteno vrijeme za sve njezine štovatelje. Za mnoge je najvažniji duhovni događaj kroz cijelu godinu./HMS/