Počela žetva smilja na Mostarskom Blatu: Milijuni maraka sliti će se u Hercegovinu

smilje
Poljodjelci su se organizirali i krenuli sa najdražom rađom koja će im isti dan donijeti profit. Ekipa ABCportala je posjetila plantaže na Mostarskom Blatu koje se doslovce žuti od cvjetova zrelog smilja. Miris nas je mamio na plantažu Ine Solde iz Knešpolja pokraj Širokog Brijega gdje smo zatekli veselu radničku družinu koja se dala u posao žetve ovog hercegovačkog zlata. Posebno veseo je bio vlasnik plantaže koji nije niti skrivao zadovoljstvo dobrim urodom i kvalitetom.

-Na ovoj plantaži imamo 14 000 posađenih sadnica koje su evo prvu godinu na urodu. Zemlja je ovo Bogom dana za smilje, jučer smo krenuli sa berbom a danas završavamo ovu planažu gdje ćemo naći više od 8 tona smilja. Trud i rad se isplatio, smilje smo prodali jednoj destileriji u Stocu koja odmah isplaćuje otkupljenu robu. Što se tiče cijena one uvijek mogu biti bolje ali i ova cijena od 3 KM po kilogramu nije za bacit- rekao je novinaru ABCportala vlasnik Soldo, i dodao kako je ovo posao budućnosti te bi se vrlo lako moglo dogoditi da u Hercegovini ne bude niti jedna oranica koja ne bi bila obrađena. Evo samo kod nas u Knešpolju već je posađeno više od 600 000 sadnica što će sljedeću godinu donijeti uroda količine više od 5 tona gdje bi ljudima moglo biti isplaćeno više od 1 500 000 KM, a koliko je takvih sela u Hercegovini, pita se ovaj vrijedni plantažer.

Činjenica jeste da je Hercegovina zasađena desetcima milijuna sadnica smilja koje bi tek dogodine došlo na prvi pravi urod. Lako je onda izračunati koliko novca će se sliti ovih dana ali i ubuduće u Hercegovinu hercegovačkim uzgajivačima koji su prepoznali 'biznis' i jako se dali 'u smilje'. Tržište i otkup se treba još srediti ali definitivno kako sada stvari stoje Hercegovina ima budućnost u smilju. Mirisat će Mostarsko Blato ali i druga polja i vrtače diljem osunčane mediteranske Hercegovine.