Nastavljeni VI. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca

franjevci, Široki Brijeg
... »VI. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca«.

Krunicu su predvodili članovi Trećeg franjevačkog reda, a sv. je misu, uz sumisništvo braće iz samostana, predslavio fra Ivan Prusina, voditelj HKM Zürich te izaslanik Hercegovačke franjevačke provincije za braću u Zapadnoj Europi. Misna čitanja i molitvu vjernika čitali su framaši, a pjevanje je predvodio Zbor Sv. Ivana Krstitelja iz područne crkve u Knešpolju, pod vodstvom Marka Salavarde.

Fra Ivan je u propovijedi istaknuo: »Mučenička Hercegovino, upravo ovdje na Širokom Brijegu osjećaš u punini svoju povijest, povijest stradanja. Jugokomunističko zlokobno preuzimanje vlasti do kraja je razotkrilo njihovu namjeru koju nisu niti skrivali. Imali su snažne pomagače izvana. Trebalo je uništiti one koji su predvodili narod u vjeri (mislim na fratre diljem Hercegovine ali i na sve druge u hrvatskom narodu) kako bi lakše nametnuli svoju bezbožnu ideologiju cijelom narodu. I zato su na raznim mjestima zatvarani i bez suda ubijani ne samo fratri nego i kršćanski vjernici, jednako stari kao i mladi. Ali to nije zastrašilo one koji su ostali, niti narod koji ih je slijedio. Tako su i sva mjesta (sela) kroz Hercegovinu, više ili manje, zavijena u crno tih poratnih godina. Ovdje mi padaju na pamet riječi Bl. A. Stepinca iz govora pred komunističkim sudom 3. listopada 1946.: ''Vi ste učinili fatalnu pogrješku, što ste pobili svećenike! Narod vam to ne će nikada zaboraviti!''«

Na kraju sv. mise zadušnice dodijeljene su i nagrade V. natječaja na temu pobijeni hercegovački franjevci za uzrast mladež. Prvu nagradu dobila je Petra Perić za rad »Vratit će se na sudnji dan«. Druga nagrada pripala je Ivani Baković za rad »O mrtvima koji žive među nama«, a treća Ivani Markić za uradak »Pobijeni hercegovački franjevci tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata«.

Molitveni program i ovu večer prenosila je radiopostaja Široki Brijeg, kao i portali hercegovinalive.com, pobijeni.info, hrsvijet.net i gospin-brig.info.

U dopodnevnim satima na Trgu širokobrijeških žrtava kod križa u središtu Širokog Brijega položen je vijenac i zapaljene svijeće za sve pobijene franjevce i puk. U sklopu obilježavanja »Dana sjećanja na pobijene franjevce i puk« (razina grada Širokog Brijega) te »Dana sjećanja na komunističko zlosilje« (razina ŽZH) vijenac su položili, svijeće zapalili i pomolili se za pobijene franjevce i puk, gradonačelnik Miro Kraljević, predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« fra Miljenko Stojić, predsjednik Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća Pero Kožul, predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić i predsjednik Skupštine ŽZH Ante Mišetić. Nazočili su i predstavnici gradske i županijske izvršne i zakonodavne vlasti, te predstavnici udruga proisteklih iz Drugog svjetskog i Domovinskog rata, kao i udruge političkih uhićenika.