'Lijepom našom' sutra u Širokom Brijegu

lijepom našom, Široki Brijeg, lijepom našom, HRT-ov projekt, Široki Brijeg
Zabavno-glazbeni spektakl HTV-a "Lijepom našom - Mostovi kultura" u srijedu, 2. prosinca, gostovat će u Širokom Brijegu.

Bit će to treće po redu gostovanje ove iznimno popularne emisije u tom gradu.

U prvom navratu emisija je snimana na Brijegu ispred crkve, potom je napunjen stadion Pecara, dok će ovo treće javno snimanje biti održano 2. prosinca u 19 sati u Gradskoj sportskoj dvorani Pecara, gdje posjetitelje očekuje bogat kulturno-zabavni program, piše Večernji list BiH.

Troipolsatni program

U programu će uz nekoliko širokobrijeških kulturno-umjetničkih društava nastupiti vokalne skupine, klape, tamburaški sastavi te nekoliko poznatih glazbenika.
Javno snimanje emisije 'Lijepom našom - Mostovi kultura' održava se u suradnji i uz potporu Grada Širokog Brijega. Uz popularnog Jolu, Alena Nižetića i Zorana Begića nastupit će ansambl "Bonaca" iz Šibenika, Hrvatska kulturno-umjetnička društva 'Hercegovac', 'Mokro', 'Brda', 'Blaćani', 'Vrila', 'Biloševica' i 'Kočerin', etnoglazbena skupina 'Sinovi Hercegovine', guslar i diplar Jure Miloš, Mate Anić i prijatelji, tamburaški sastavi 'Širokobriješki dukati', 'Tamburaši s kamena', 'Mokarski tamburaši', 'Geraši' i 'Fijaker', klape 'Diva' i 'Dobrkovići', zatim klape 'Rišpet', 'Drača', 'Narenta', 'Trebižat' i 'Signum', Ivo Jurić, Monija Jarak, Mario Zovko, Ivana i Ivica Bago, Veljko Rašić, Zorica Andrijašević - Donna i Frenky. Jedna od najvećih zvijezda u čijem će nastupu te večeri publika moći uživati je i Joško Čagalj.

- Evo mene opet u meni dragom Širokom Brijegu gdje dolazim s jako popularnom emisijom "Lijepa naša". Znam da ćemo se svi skupa lijepo zabavljati jer je riječ o odličnom programu za sve naraštaje. Isto tako znam da će u prelijepoj dvorani Pecara biti publike od Mostara do Posušja pa i dalje i da ćemo svi skupa zapjevati - poručio je popularni Jole.
Voditelj programa i zaštitni znak ovog spektakla je izniman poznavatelj hrvatske baštine, kulture i običaja Hrvata Branko Uvodić.

Planirano je da program u dvorani traje oko tri i pol sata, a emisija će se prikazivati u dva termina i to 12. i 19. prosinca ove godine.

- Sjećam se kad smo prvi put gostovali ovdje. Imali smo velikih problema jer nismo mogli skupiti dovoljan broj kulturno-umjetničkih društava za snimanje. A, sada nas more slatke brige jer ih imamo previše i ne možemo sve odjednom snimiti. To mi je iznimno drago jer smo očito probudili želju ljudi za čuvanjem svoje tradicije i običaja, a budite uvjereni da je to jedan od najvažnijih elemenata kod jednog naroda. Trebamo pokazati s kolikim blagom hrvatski narod na ovim prostorima raspolaže i da je on uisitnu konstitutivan narod koji prednjači u mnogim stvarima. Ne mislim tu ništa loše, nego samo želim reći da imamo što pokazati, da se imamo čime podičiti i mislim da ćemo to pokazati i u srijedu uvečer u dvorani na Pecari. Jedva čekam vidjeti sve ove naše krasne ljude i zapjevati skupa s našim solistima i ansamblima i kulturno-umjetničkim društvima kojih ćemo imati tridesetak na pozornici - kazao za "Večernji list" voditelj Uvodić.

Ganga u UNESCO-u

A u tu našu tradicijsku kulturu uvjerio se i sam UNESCO koji je ustvrdio da hrvatski narod ima najviše nematerijalnih zaštićenih svjetskih kulturnih dobara na svijetu.
I pitanje je dana kada će i gangu zaštititi kao autohtoni način pjevanja i izražavanja.