HRS: Gradonačelnikove dronovske bajke

hrs
Gradonačelnik, s druge strane, ponovno priča bajke, misleći kako će one zvučati istinitije ako se potkrijepe snimkama Širokog Brijega iz zraka. Tzv. običan narod doći će na dnevni red nakon izbora, a vjerojatno, po ustaljenim navikama, neće ni tada.

Moramo odati priznanje gradonačelniku i reći kako je pogodio „u sridu" metaforom stranačke propagande iz perspektive drona. Kao što dron gleda na zemlju s visine, uz bajke koje priča glas naratora, tako se vladajuća elita Širokog Brijega udaljila od naroda o kojem se tobože govori u izvješću vlasti u Širokom Brijegu. U potpunosti odnarođena vlast, živi u nekom svom uzvišenom svijetu bajki, govori o kapitalnim projektima, utrošenim milijunima na infrastrukturu, kanalizacijskim cijevima, smatrajući glasače i slušatelje tih bajki priprostim i priglupim pukom koji će u to sve povjerovati.

Spominju se milijuni utrošeni u kapitalne projekte poput kanalizacije i infrastrukture, a ne spominje se kako su ti milijuni utrošeni u površno odrađene radove koji su probijali sve rokove izgradnje. Ne spominje se kako su gradske službe, mimo zakona, ignorirale pozive za inspekcijski nadzor radova kako bi se ustvrdilo kako je moguće da su nedavno postavljeni asfalt i cijevi već krenuli pucati od vremenskih (ne)prilika. Po tko zna koji put pred izbore se spominje projekt kolektora koji se, ponavljamo, radi bez sustavnosti u gradnji. Žitelji koji imaju privilegiju života u nižem toku rijeke Lištice već to osjete na svojoj koži, jer su žrtve ekološke katastrofe koja je rezultat te nesustavnosti. Vlast se hvali javno privatnim partnerstvom, a činjenica je kako bez entuzijazma i inicijative privatnika vrlo vjerojatno ništa ne bi ni bilo urađeno od tih silnih projekata. Da je bilo do vladajućih, sav novac s kojim smo se zadužili, otišao bi na domjenke, reprezentaciju, natječajne malverzacije i drugo, o čemu je govorilo i izvješće CCI-a, kao i Ureda za reviziju institucija BiH.

Oko 4.500 ljudi u Širokom Brijegu je nezaposleno! Unutar brojke od oko 7000 zaposlenih, njih oko 3000 (podaci Agencije za statistiku F BiH) radi u drugim sredinama, ponajviše u Mostaru. Po istim izvorima, oko 90% umirovljenika u Širokom Brijegu ima minimalnu mirovinu od 320 KM i jedva preživljava. Grad i županija imaju dug veći od cijelog jednog proračuna, neodgovorna vlast koja se hvali gospodarskim procvatom, a doprinose svojim zaposlenim djelatnicima ne uplaćuje već više od 10 godina. Nezaposlenost raste jer običan narod ne može doći na red od stranačke mladeži i rodbine koja se nemilice upošljava. Grad i županija se zadužuju i izmišljaju se parafiskalni nameti kako bismo im osigurali plaće. Ponovno se ponavljaju iste priče kao i pred svake izbore. Čak se ponavljaju i isti projekti i obećanja, a zadatak svim javnim službama je da uvjere narod kako će ovaj put sva ta obećanja biti i ispunjena.

Mi iz HRS-a poručujemo kako to ovaj put neće proći. Vrijeme je da se konačno stane u kraj politici tzv. „općeg dobra" koje je u biti dobro samo pojedinaca iz interesnih skupina. Vrijeme je da se otvoreno krene govoriti o kriminalu učinjenom u pretvorbi, da se istraži kamo je nestao golemi novac, kako su tajkuni došli do početnog kapitala. Došlo je vrijeme da se stane u kraj vlasti kojoj je cilj raspodjela mjesta, mandata, funkcija radi raspodjele plijena.

Ovo su prvi lokalni izbori za HRS u Širokom Brijegu i nastupamo u koaliciji sa HSS-om „Zajedno za Široki". Koncipirali smo svoj program u skladu sa „Politikom po mjeri čovjeka" koja čovjeka stavlja na prvo mjesto, a ne vlast. Transparentnost u poslovanju javne administracije, ukidanje profesionalizacije mandata, ukidanje proračunskih financiranja političkih stranaka, ukidanje svih privilegija vršitelja vlasti. To će dovesti do ušteda s kojima ćemo omogućiti i ukidanje parafiskalnih nameta za malo i srednje poduzetništvo, te ćemo olakšati i poslovni ambijent. Sve je to samo dio našeg programa.

Narod Širokog Brijega podsjećamo na obećanja prije prošlih lokalnih izbora i rezultate prošlih izbora. Rezultat je sljedeći: Vlada u pola godine održala svega 15 sjednica bez ijednog usvojenog plana, zastupnici u skupštini (koji dolaze i iz vladajuće, ali iz stranaka tzv. oporbe) radili svega 4 sata i 25 minuta. Samo na njihove plaće i reprezentaciju u ovih pola godine otišlo je preko pola milijuna KM.
Čekamo ovogodišnje izvješće rada lokalne vlasti, ako bude u pola „optimistično" kao prošlo, svima će biti jasno za što i za koga se bore aktualne vladajuće strukture.

HRS i koalicija „Zajedno za Široki" se ne miri sa aktualnim stanjem i učiniti ćemo sve u svojoj mogućnosti da se stvari konačno mijenjaju. Sve one koji smatraju kako im je dobro i kako ništa ne treba mijenjati da ne glasuju za HRS i HSS koaliciju „Zajedno za Široki". Neka glasuju za bajkovitu viziju Širokog Brijega iz drona.

G.O. HRS Široki Brijeg