Rama: Tisuće vjernika na Divinom danu na Kedžari

Diva Grabovčeva, kedžara
Tako je bilo i danas. Danas su se na Keždari okupile tisuće vjernika iz mnogih dijelova BiH i Hrvatske, nekih zemalja Europe pa do daleke Australije. Kao i prethodne, i ove je godine obilježavanje "Divinog dana" započelo misom Uočnicom, koju je predvodio fra Andrija Jozić, župnik iz Doljana.

Danas, na "Divin dan" uz suslavlje petnaestak svećenika, svečanu svetu misu predvodio je i pod njom propovijedao dr. fra Josip Jozić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Svojim pjevanjem, misno slavlje uzveličao je Župni zbor iz Gračaca. Posljednjih nekoliko godina povećava se broj hodočasnika na grob Dive Grabovčeve, a danas ih je oko desetak tisuća.

Osim Ramaca, na Kedžaru su hodočastili i vjernici iz susjednih općina: Uskoplja,Bugojna, Jablanice, Konjica , Tomislavgrada, Livna, Središnje Bosne, kao i oni iz hercegovačkih mjesta: Posušja, Š. Brijega, Ljubuškog, Gruda, Mostara... Posebno brojni bili su vjernici iz Hrvatske. Kako reče fra Andrija, ima nas od svukud, od daleke Australije do Njemačke....

Kroz usmenu predaju i knjigu Ćire Truhelke, Diva Grabovčeva odavno je prešla granice Rame, a i dan posvećen njoj prešao je granice kako Rame, tako i BiH.

Diva Grabovčeva treba biti uzor mnogima, posebno mladim generacijama koje se polako gube u vremenu i prostoru.

Diva može i treba biti uzor kako se i po cijenu života brani čast i vjera...

izvor:rportal.eu