Općina Prozor Rama od Elektroprivrede HZHB traži saniranje klizišta

Rama, sanacija, ep hz hb

...saniranje Jaklićkog mosta kao i saniranje i izgradnja puta K. Polje-Maglice-Orašac, projektiranje i izgradnja putne infrastrukture obodom Ramskog jezera, projektiranje i izgradnja kanalizacijskog sustava naselja obodom Ramskog jezera, urbanizacije i uređenje obala Ramskog jezera u skladu sa Prostornim planom Općine. Također, iz općine podsjećaju kako je poribljavanje Ramskog jezera i rijeke Rame sastavni dio redovnih obveza EP HZ HB. Kako je za Dnevnik.ba priopćeno iz Općine Prozor-Rama, EP HZ HB s pogonom Hidro elektrane „Rama" radi bez okolišnog dopuštenja što je izravno kršenje zakona. Podsjećamo, kako okolišno dopuštenje za rad HE Rama izdaje Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Sva postrojenja HE Rama nalaze se na teritoriju općine Prozor-Rama te time općina ima pravo sudjelovati kao zainteresirana strana u postupku dodjele okolišnog dopuštenja. Izgradnjom HE „Rama" 1968. godine došlo je do stanja narušavanja okoliša i općenito uvjeta za život na području općine tako da do danas postoje brojni neriješeni problemi stanovništva zbog izgradnje HE „Rama", posebice u naseljima po obodu Ramskog jezera. Dosada općina Prozor-Rama davala je suglasnost bezuvjetno, odnosno bez ikakvih razgovora u interesu općine, tj. oštećenih naselja po obodu Ramskog jezera. Budući da kod izdavanja prethodnog dopuštenja nije poštovana procedura i u procesu postupka izdavanja nije sudjelovala javnost, načelnik općine Jozo Ivančević je preko općinskog pravobranitelja pokrenuo upravni spor kod Kantonalnog suda u Sarajevu. Na temelju toga Općina Prozor-Rama je još u ožuku 2010. godine pokrenula upravni spor za poništenje nepravilno izdanog dopuštenja, priopćeno je za Dnevnik.ba iz ramske Općine. Kantonalni sud u Sarajevu je 11. ožujka 2014. godine donio presudu kojom se poništava prethodno izdano okolišno dopuštenje

. -Nakon presude načelnik općine Jozo Ivančević odmah je pristupio pripremi posebnog sporazuma kojim će se regulirati uvjeti donošenja i prihvaćanja okolišnog dopuštenja za rad HE „Rama" koji će biti upućen Federalnom ministarstvu. Ovih dana će biti održan sastanak oko sporazuma za okolišno dopuštenje. U tom sporazumu načelnik Ivančević traž saniranje klizišta po obodu akumulacije Ramskog jezera, saniranje Jaklićkog mosta, saniranje i izgradnja puta Kovačevo Polje-Maglice-Orašac, projektiranje i izgradnja putne infrastrukture obodom Ramskog jezera, projektiranje i izgradnja kanalizacijskog sustava naselja obodom Ramskog jezera, urbanizacije i uređenje obala Ramskog jezera u skladu sa Prostornim planom Općine, stoji u priopćenju Općine Prozor-Rama za Dnevnik.ba.