Posušje: Vrijedni i marljivi branitelji predstavit će svoje proizvode

Posušje, branitelji, Sajam braniteljskih zadruga, Uudruga branitelja, Koordinacija braniteljskih udruga, registar branitelja

 Otvaranje Sajma predviđeno je u 10 sati ispred zgrade Općine Posušje. Izlagački dio tijekom kojeg će braniteljske zadruge posjetiteljima predstaviti i ponuditi svoje proizvode trajat će do 13 sati. Potom je od 13.30 do 16 sati predviđeno predavanje na temu braniteljskih zadruga i njihovom radu i djelovanju u Hrvatskoj. Predavači su Stipe Efendić, koji će govoriti o primjerima dobre prakse braniteljskih zadruga u RH, te Branko Matošin, direktor braniteljske zadruge "Domovina", koji će imati predavanje pod nazivom "Organiziranje braniteljskih zadruga u BiH".

Radna mjesta za branitelje

Drugog dana Sajma, s početkom u 17 sati, održat će se seminar o uzgoju ljekovitog i aromatičnog bilja i primarnih poljoprivrednih kultura. Predavači su stručnjaci s Agronomskog fakulteta u Mostaru. Također, održat će se predavanje i na temu "Pravna procedura osnivanja braniteljskih zadruga".
Za 20 sati je najavljena javna tribina pod nazivom "Sudbina Herceg Bosne u Haagu". Kao gosti su najavljeni Ivo Lučić, znanstveni suradnik Hrvatskog instituta za povijest, Višnja Starešina, novinarka i publicistkinja, koja će održati predavanje na temu "Haški proces protiv šestorice bh. Hrvata" i Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, koji će govoriti o ulozi Republike Hrvatske i Hrvata u oslobađanju BiH.

U razgovoru s Brankom Matošinom doznajemo kako Sajam ima za cilj predstavljanje svih proizvoda i usluga koje braniteljske zadruge, kako BiH, tako i Hrvatske mogu ponuditi građanima, poslovnom sektoru i široj javnosti. Prema njegovim riječima, na Sajmu će svoje proizvode i usluge izložiti 20 braniteljskih zadruga, od toga 14 s područja Hrvatske i 6 iz BiH.

"Primarni cilj cijele ove priče o osnivanju braniteljskih zadruga jest zapošljavanje branitelja i članova njihove obitelji gdje bi se branitelji mogli baviti određenim vrstama poslova. U ovom trenutku u Republici Hrvatskoj ima preko 650 zadruga koje imaju oko 5000 kooperanata. Što je najbitnije, preko tih zadruga zaposleno je nekoliko tisuća branitelja i članova njihovih obitelji. S ovim podacima želimo potaknuti naše institucije, poglavito Ministarstva branitelja i ostale predstavnike vlasti da s jednom kvalitetnom organizacijom, prenošenjem pozitivnih iskustava krenemo u novo poglavlje vezano za branitelje u smislu osnivanja braniteljskih zadruga koje će u konačnici donijeti radna mjesta za naše branitelje. Naime, porazan je podatak da samo u HNŽ-u ima oko 3000 nezaposlenih branitelja HVO-a", naglasio je Matošin te dodao kako braniteljska zadruga "Domovina" od samog osnutka konstantno surađuje s braniteljskim zadrugama i udrugama u Hrvatskoj.

Formiranje referalnog centra
"Postoji dosta branitelja koji nisu organizirani preko zadruga, a koji imaju svoje proizvode, pa bi im se osnivanjem zadruga i ulaskom u iste omogućila i olakšala eksploatacija roba, kao i dobivanje poticajnih sredstava za proširenje svojih kapaciteta", kazao je Matošin te istaknuo kako se ide u formiranje referalnog centra za zadruge koji će imati za cilj pomoći postojećim braniteljskim zadrugama kao i onim novoosnovanim, i to u svim vidovima njihovog poslovanja, poput održavanja seminara, radionica, pomoći pri pisanju natječaja, pomoći pri pravnim poslovima, a sve kako bi zadruge što lakše funkcionirale.
"Pozivamo sve branitelje, građane, braniteljske udruge iz cijele Hercegovine pa i šire, da posjete Sajam i ova predavanja i da vide što to braniteljske zadruge nude", zaključio je Matošin.

Dnevni list