FOTO  Umjetnička kolonija i vrhunski slikari ponovno u Neumu

Umjetnička kolonija

Ovogodišnja umjetnička kolonija svečano je otvorena u  srijedu večer, 17.06., u hotelu Stella u Neumu, a izložba nastalih umjetničkih djela i njezino zatvaranje planirano je u subotu 20. lipnja.

Pozdravne riječi svim nazočnima uputio je načelnik općine Neum dr. Živko Matuško, te posebno naglasio kako je lijepo da je Umjetnička kolonija postala tradicijom u Neumu, te se zahvalio svim sudionicima, istaknutim umjetnicima, koji se rado odazivaju na ovu manifestaciju.

„Mi smo ponosni što smo domaćini jedne ovakve manifestacije već 17 godina. I ponosni smo što se vi, velika imena u slikarstvu i umjetnosti, svake godine odazovete u naš Neum i svojim radovima i stvaralaštvom pridonosite našem hrvatskom kulturnom nasljeđu."

Voditelj Umjetničke kolonije prof. Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, te umirovljeni kustos Umjetničkog paviljona u Zagrebu, obratio se nazočnima:

„ Ova kolonija je više od tradicije. Nama je ovdje tako ugodno  da cijelu godinu čekamo kad ćemo u Neum! Ovoj ljepoti odgovaramo ljepotom i emotivnošću svojih radova."

Muzej galerija Neum i Općina Neum su i ove godine organizatori Umjetničke kolonije, i ujedno su i zaslužni da se ova stvaralačka manifestacija održava već dugi niz godina u Neumu.

Za zabavni program večeri bili su zaslužni članovi  HKUD "Lindžo" Neum koji su svojim izvedbama tradicionalnih plesova i pjesme oduševili nazočne. 

Predivne slike krajolika i bogatstva prirode Neuma i njegove okolice, sa različitim motivima i izričajima , koje su stvarane tokom svih ovih godina na Umjetničkoj koloniji u Neumu, danas krase zidove mnogih domova, kao i većinu neumskih hotela i ostalih ugostiteljskih objekata, dok su ostale izložene u Muzej galeriji Neum , koji je smješten u sklopu crkve Gospe od Zdravlja u Neumu.

Vrhunski slikari koji sudjeluju na neumskoj koloniji, puni su riječi hvale za domaćine, i ne kriju zadovoljstvo ponovnog dolaska u Neum.

„Vi ne možete ni zamisliti koliko je nama ovdje divno i koliki značaj ima Umjetnička kolonija u Neumu. Ovo je naša duhovnost. I prije Likovne akademije u Širokom Brijegu, i prije likovnih kolonija u susjednim mjestima, mi smo imali Umjetničku koloniju u Neumu. Ovdje je sve počelo."- istaknuo je Stipe Zoroja, umjetnik iz Livna.

Slikari su petak proveli upoznavajući  neumsko zaleđe i tražeći motive i inspiracije u hercegovačkom kršu i narodnim običajima i tradiciji,   te su posjetili  i Agroturizam Matuško u Moševićima. Također, u petak  navečer su sudjelovali i na manifestaciji Ivanjski krijesovi u Hutovu, koja je organizirana povodom blagdana sv. Ivana Krstitelja.