U Neumu počinje festival animiranog filma

Neum
Za sudjelovanje na NAFF-u prijavljeno je čak 500 filmova iz 43 zemlje, a pedeset ih je izabrano u natjecateljski dio festivala.

Redoviti program panorame donosi 35 filmova, a među najzastupljenijim državama po broju prijavljenih filmova u natjecateljskom programu ove godine je SAD sa sedam filmova, Rusija sa šest te Francuska i Poljska s po četiri filma. Također se očekuje dolazak barem dvadeset autora iz ostalih dijelova svijeta.

NAFF će i ove godine svojim posjetiteljima osigurati zanimljive radionice i stručna predavanja iskusnih animatora, a najveći interes iskazan je za predavanja američkog autora Billa Plymptona, koji je osvojio brojne nagrade na najvećim svjetskim festivalima animacije, a više puta je nominiran i za Oscara.

Natjecateljski program kratkih animiranih filmova trajat će pet večeri.

Ovogodišnji predsjednik žirija bit će Bill Plympton, a članovi žirija su: umjetnički direktor zagrebačkog Festivala animiranog filma Krešimir Zimonjić, docent na Akademiji dramskih umjetnosti u Novom Sadu Zoran Đerić, urednik kulturnog programa FTV i filmski kritičar Maja Begtašagić i umjetnički direktor Blues festivala u Mostaru Mili Tiro.

Pokrovitelji ovogodišnjeg NAFF-a, uz Federalno ministarstvo kulture i sporta, predsjednik je Federacije BiH Živko Budimir i Grad Zagreb.

Poseban značaj za NAFF je činjenica da ga je ove godine podržala vlada SAD-a kao projekt od važnosti za BiH.

NAFF je inače uvršten među 36 najboljih filmskih festivala svih kategorija u Europi.

Fena