Platformaši guraju čak tri neumska hotela u propast

potres, Neum, Neum, sezona, ljetovanje, HRS, Neum, brodovi, Neum, hoteli, platformaši
...da pod svaku cijenu ospori status organiziranja ovih hotelskih poduzeća te stalnim pritiscima ospori pitanje vlasništva, piše Večernji list.

Tako je upravo kada je riješeno jedno od gorućih pitanja s kojim se pokreće i pitanje privatizacije koja bi jedina donijela spas hotelskim kompleksima Stelle, Zenita i Sunčane obale, otvoreno pitanje ustavne tužbe koju je pokrenuo premijer Nermin Nikšić u pokušaju da ospori odluke Vrhovnoga suda Federacije BiH za sva tri hotela. Nikšić, naime, samo kupuje vrijeme čime samo pridonosi propadanju neumskih hotela. Sporno je za Nikšića, naime, to što je Vrhovni sud FBiH prihvatio kao činjenicu da su sva tri poduzeća "Stella", "Zenit" i "Sunčana obala" organizirana kao samostalno hotelsko poduzeće.

Tuđa nadležnost

Uprave poduzeća, kao i radnici koji godinama rade u ovim hotelima su sukladno propisima Hrvatske Republike Herceg Bosne donijeli odluku o samostalnom organiziranju, odnosno odvajanju poduzeća koja su ih izgradila u vrijeme komunizma. Zanimljivo je da su lokalni, kao i županijski, hercegovačko-neretvanski sud u Mostaru različito postupali u odnosu na Vrhovni sud FBiH. Naime, Županijski sud je u svojim presudama naveo kako se nije moglo po zakonima Herceg Bosne donijeti takvu odluku o organiziranju, dok je, pak, Vrhovni sud u sva tri slučaja potvrdio da su odluke sukladno zakonima Herceg Bosne bile posve legalne i vrijedeće. To je snažno iritiralo čak i SDP-ove dužnosnike pa su pokušali ponovno odugovlačiti razvlačenje po sudovima kako bi zaustavili privatizaciju neumskih hotela.