Otvoren kamp animacije u Neumu

Neum, kamp, animacija, Neum
Cilj kampa je razvoj animacije u Bosni i Hercegovini i pružanje edukacije iz oblasti kreiranja animiranih filmova.

Kamp okuplja 40 učenika srednjih škola iz Mostara, Širokog Brijega, Sarajeva, Tuzle, Fojnice, Olova, Hrasnice-Ilidže, Travnika, Teočaka, Bosanske Krupe, Bihaća i Zenice koji će osnove animacije učiti od predavača - autora animiranog filma. 

Kao i prethodnih godina, kamp je organiziran u formi kombinacije predavanja i radionica 2D i 3D tehnike tokom kojih polaznici uče sve aspekte procesa izrade animiranog filma: kreiranje lika, storyboard, scenografije, kompjuterska grafika, modeling i samu animaciju.

Kamp animacije Neum 2010 je otvorila pomoćnica federalnog ministra kulture i sporta Angela Petrović koja se zahvalila svim osobama i organizacijama koje su zaslužne za postojanje ovog kampa a prevashodno federalnom ministru kulture i sporta Gavrilu Grahovcu koji je i idejni tvorac kampa animacije, saopćeno je iz Federalnog ministarstva kulture i sporta. 

„O uspješnosti ovoga kampa svjedoče njegovi plodovi, oni već ostvareni i oni koje očekujemo“, rekla u svom obraćanju Angela Petrović te poželjela svim učesnicima dobro druženje, sretan i uspješan rad. Prisutnima se obratio i Predsjednik općinskog vijeća Neuma Mirko Pavlović.

Tijekom ceremonije otvaranja upriličene su i projekcije 10 kratkih animacija nastalih na prošlom kampu te animirani film Crazy Dance autora Sabine Pezo i Zdravka Cvjetkovića, predavača kampa animacije. Bitno je naglasiti da su Sabina i Zdravko polaznici prvog kampa animacije koji su u međuvremenu izrasli u autore animiranog filma. Crazy Dance je premijerno prikazan prošle godine u takmičarskoj selekciji 15 Sarajevo Film Festivala.