Neum: Umro nakon ugriza poskoka iako je odmah dobio serum

zmije, otrov, serum, poskok, ugriz, Neum, poskok, smrt
Nažalost, tragičan kraj ima priča Josipa Bjelopera kojega je u nedjelju u poslijepodnevnim satima ugrizao poskok. Prema informacijama koje smo dobili od njegovih bližnjih, Josip je bio u mjestu Dubravica u neumskom zaleđu. Brao je rajčicu u vrtu. Ništa nije davalo povoda da se pomisli kako za nekoliko trenutaka počinje prava drama.

- Zmija ga je ugrizla kada je pružio ruku da ubere rajčicu. Nakon toga je krenuo u kuću, obukao se i krenuo prema Domu zdravlja u Neumu, govore nam naši sugovornici. Nesretni Josip je došao u neumski Dom zdravlja oko 17 sati. Odmah po dolasku je primio serum koji se daje u slučaju zmijskog ugriza. - Osobno sam bio tu, serum koji je pacijent dobio je bio ispravan, datum je bio regularan, a pacijenta smo uputili na daljnje liječenje u Mostar. Na putu do Mostara pacijent je povraćao, gubio je vid, što je već tada bio znak kako nešto nije u redu, govori za Večernji list ravnatelj Doma zdravlja Neum Pero Pavlović.

Vozilo Hitne pomoći je najbrže što je moglo stiglo u Mostar. Bjeloper je primljen u SKB Mostar u razdoblju od 18 do 18.30 sati. Mostarski liječnici su uložili maksimalne napore kako bi spasili njegov život. Nažalost, Josip Bjeloper je preminuo u 4 sata ujutro, odnosno, 12 sati nakon kobnog zmijskog ugriza. Nakon tragičnog završetka priče pojavile su se špekulacije kako serum koji je dobio Josip nije bio ispravan, te kako je bilo propusta u liječenju. Ipak, službeni izvori kažu kako u ovome slučaju nema elemenata kaznene odgovornosti. - U ovom slučaju nismo našli elemente kaznenog djela i nećemo dalje provoditi istragu, poručili su iz Tužiteljstva.

Liječnici s kojima smo razgovarali kažu kako je ovo iznimno rijedak slučaj, te kako skoro svi ugrizi zmije danas imaju pozitivan ishod nakon liječenja. - Imamo i slučajeve ugriza pauka crne udovice koja čak ima jači otrov od ovih zmija otrovnica, ali nakon odgovarajuće terapije, pacijenti odlaze kući bez trajnih posljedica. U skoro svim slučajevima djeluje se na vrijeme i za nekoliko dana pacijent biva otpušten kući. Nažalost, u slučaju Josipa Bjelopera priča ima tragičan završetak, zaključili su naši sugovornici. Kako neslužbeno doznajemo, ove godine je zabilježen veliki broj poskoka na području neumskog zaleđa.

- Postoje slučajevi da se zmije spuštaju u grad, čega do sada nije bilo. Na području neumskog zaleđa je zabilježen puno veći broj poskoka nego prethodnih godina. Stoga, ljudi trebaju biti izuzetno oprezni u ovim slučajevima, osobito kada se bave poljoprivrednim radovima ili kada uživaju u prirodi, poručili su naši sugovornici iz Neuma. Osobama koje žive u područjima gdje ima zmija preporučuje se da u svojim domovima imaju serum kako bi mogli isti upotrijebiti ako bude potrebno. Slučaj Josipa Bjelopera, osim što je tragičan, veliko je upozorenje svima na opasnosti koje su nam blizu i koliko moramo biti oprezni.