Neum: U Zenitu prodan udio Općine, slijede kaznene prijave

Neum, ubod, nož, SKB Mostar, Domagoj Zovko igrač, Neum, hotel zenit, prodaja, Treći energetski sajam, sajam, BIH, granica, granica između Hrvatske i BiH, Neum, Neumski zaljev, neumsko zaleđe
...odluku da skoro 80 posto udjela u hotelu Zenit u Neumu proda tuzlanskom lancu trgovina Bingo unatoč brojnim upozorenjima kako je sam proces obilovao nezakonitostima i upozorenjima lokalnih vlasti da bi sve moglo završiti na sudovima s kaznenim prijavama.

Upozorenje Općine

Naime, AZP HNŽ-a raspisao je javni natječaj za prodaju državnog kapitala u hotelu Zenit u Neumu koji, prema tim navodima, iznosi 5,8 milijuna maraka, što u ukupnome udjelu čini 79,73 posto. Istodobno, prema istim navodima iz Agencije, u strukturi kapitala ovoga hotela je i Brodomerkur d.d. Split koji je u sastavu kompanije Mepas s 20,27% kapitala.

Na natječaj su se, uz kompaniju Bingo, prijavili i ugledna obitelj Marić iz Austrije koja ima građevinsku kompaniju te gradi brojne objekte diljem Europe, te poznata NBA zvijezda Mostarac Bojan Bogdanović s još jednom kompanijom iz Neuma.

Nakon otvaranja ponuda utvrđeno je kako Bingo ima poslovni plan s najvećim iznosom uz najavu gradnje hotela s 1000 ležajeva umjesto sadašnjih 300, dok je, pak, obitelj Marić ponudila najviše "keša" za kupovinu hotela i najavila proširenje, a Bogdanović je jedini uputio ponudu bez proširenja.

U međuvremenu su iz Općine Neum poručili, s obzirom da nisu bili uključeni u proces, kako neće dopustiti proširenje hotelskih kapaciteta što je protivno regulacijskom planu te da novi vlasnik neće dobiti urbanističku dozvolu, donosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

Zanemarili upozorenja

Ništa od toga nije zaustavilo AZP HNŽ-a da okonča proces prodaje hotela Zenit, a sve strane najavile su tužbu Ministarstvu turizma HNŽ-a.? U međuvremenu su u Općini Neum utvrdili kako su oni suvlasnici pet posto udjela u ovome hotelu te da je to trenutačno stanje u sudskom registru.

Ta spoznaja je privatizaciju učinila upitnom te se postavlja pitanje odgovornosti za provedbu cijele procedure. Vlasnički udio u hotelu je u međuvremenu promijenjen bez provođenja procedure. I to se vidi u sudskom registru jer se ništa ne može provesti bez sazivanja skupštine dioničara hotela Zenit, pa se postavlja pitanje tko je to napravio.

Uz to, uz prodaju hotela Zenit, stoji i hipoteka na nekretninu u korist Jugobanke, odnosno njegove nasljednice u BiH Union banke u kojoj stoji "zabrana otuđenja".