Neum: Političari i gospodarstvenici o regionalnoj suradnji i razvoju

Neum, Živko Matuško, Neum, kongres, izbori za Kongres, Neum, turistička sezona

... Srbije sagledati uvjete poslovanja u jugoistočnoj Europi i mogućnosti za regionalnu suradnju u oblasti podsticanja ekonomskog razvoja i novih investicija.

Kongres je otvorio zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mato Franjičević, ističući da je Jadranski kongres izuzetna prilika da se ljudima u četiri regionalne zemlje osigura bolji život.

"Da na regionalnoj razini djelujemo integrirajuće prisiljava nas činjenica da smo zainteresirani za ulazak u Europsku uniju, odnosno da budemo usklađeni zbog EU standarda", kazao je Franjičević.

Na ovom kongresu danas će se proglasiti najbolje općine i gradovi za investiranje u regiji - dobitnici međunarodnog Certifikata o povoljnom poslovnom okruženju (BFC SEE).

"Jedinstven program certificiranja naišao je na dobar prijem u oba entiteta u BiH, te je od 79 lokalnih uprava u Federaciji programu pristupilo 11 od 2012. do 2015. godine", rekao je federalni ministar pravde Mato Jozić uime Vlade Federacije BiH.

Rast na unapređivanju poslovnog okruženja, kaže, treba biti kontinuiran proces koji ne smije prestati kada se dobije certifikat kao pečat kvalitete.

U tom smislu Vlada Federacije BiH, naglasio je Jozić, nastavit će putem poticaja pružati kontinuirane mjere podrške u općinama radi kreiranja dobre poslovne klime.

"Vlada Republike Srpske nastoji omogućiti rasterećenje gospodarstva. U Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu suradnju RS-a formirano je Vijeće za strane investitore. U narednom razdoblju donijet ćemo strategiju za poticanje stranih ulaganja", izjavio je ministar za ekonomske odnose i regionalnu suradnju RS-a Zlatan Klokić.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je od 2007. započela program certifikacije o povoljnom poslovnom okruženju u Srbiji, kojem su 2012. godine pristupile BiH, Hrvatska i Makedonija.

"Do danas je 10 općina/gradova dobilo certifikat, a to su: Bjelovar, Ivanec, Sanski Most, Prijedor, Ruma, Stara Pazova, Leskovac, Veles i Strumica. Na Kongresu će biti uručeni novi certifikati Banja Luci i Pančevu", kazao je predsjednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević.

Kongres organiziraju Regionalno vijeće za povoljno poslovno okruženje i Otvoreni regionalni fond za modernizaciju općinskih usluga Njemačke organizacije za međunarodnu suradnju.

FENA