Neum: Novac i projekt stoje

krađa, BIH, asfalt, Stolac, Neum, gradnja, cesta, Stolac, ceste, Neum, svitava, svitava kod čapljine, radovi, radovi na putu, Mostar, Ljubuški

Vlastiti prihodi

Jer, skoro pet mjeseci, koliko je prošlo od postizanja dogovora s Europskom investicijskom bankom (EIB) za realizaciju kredita u iznosu od 50 milijuna eura, od čega je 31,5 milijuna eura predviđeno za konačnu gradnju ceste Stolac - Neum, pitanje gradnje ove putne komunikacije još čeka zeleno svjetlo Federalnog parlamenta, piše avaz.ba.

Kako je pojasnio direktor JP „Ceste" Filip Vujeva, poduzeća koje će ovo kreditno zaduženje vraćati iz vlastitih prihoda, da bi radovi otpočeli, odnosno za raspisivanje tendera, neophodno je da Parlament FBiH ratificira kreditni aranžman sa EIB-om.

- Sve drugo završeno je već odavno. Samo se čeka procedura u Parlamentu i, zaista, grijeh je što ovaj projekt stoji u mjestu već toliko vremena - kazao je Vujeva.

Enver Bijedić, predsjednik Odbora Predstavničkog doma Federalnog parlamenta za promet i komunikacije, kazao je jučer da se ovaj projekt još nije našao ni na dnevnom redu Odbora!

Napraviti pritisak

- Ta sredstva koja je, evidentno, odmah moguće dobiti, a čak su u EIB-u snizili kriterije nakon prošlogodišnjih poplava za odobrenje kredita, nije moguće koristiti bez odobrenja Parlamenta. Ne preostaje nam ništa drugo nego da napravimo pritisak kako bi ovo pitanje, konačno, prošlo neophodnu parlamentarnu proceduru. Jer, sve drugo je spremno - kazao nam je Bijedić.

Na gradnju ceste Stolac - Neum stanovnici našeg jedinog grada na moru čekaju punih 30 godina! Do sada je urađeno devet kilometara od ukupno 48,8 kilometara.

Projektirana brzina na ovoj cesti je 80 kilometara te bi je tako bilo moguće prijeći za svega 20 minuta! Do tada, jedina veza Neuma s ostatkom države je „avantura" preko Svitave, cestom na čijim dijelovima jedva da se dva automobila mogu i mimoići.