Hrvatska na privatnim posjedima građana BiH gradi malogranični prijelaz!?

Vukov klanac izgradnja graničnog prijelaza

... vlasnici te parcele. Finansijer ovog spornog projekta je hrvatsko Ministarstvo financija - Odjel za izgradnju graničnih i malograničnih prijelaza, a izvođač radova je firma "Inter Bloc" d.o.o. iz Splita.

Sugovornik Dnevnog avaza, koji je želio ostati anoniman, tvrdi da je vlasnica parcele na kojoj se izvode radovi njegova baka. S druge strane, izvođači radova iz Hrvatske posjeduju dokumente na osnovu kojih tvrde da se ta parcela nalazi na području te zemlje.

Svi se oglušili

Razočarani suvlasnik parcele obraćao se tim povodom na više adresa, kako u Hrvatskoj, tako i u našoj zemlji. Međutim, sve je to bilo bez rezultata jer su se svi oglušili na njegove žalbe. Neke od adresa bili su hrvatsko Ministarstvo financija, kao i Granična policija BiH, te Općina Neum.

- Obratio sam se i neumskoj građevinskoj inspekciji i zamolio ih da izađu na teren i utvrde činjenično stanje. Međutim, i oni se prave gluhi. Moguće je da neko prikuplja jeftine poene preko moje babe - tvrdi sugovornik Dnevnog avaza.

- Nas, vlasnike, niko nije obavijestio da će se tu graditi taj objekat, čija je gradnja u punom jeku. Oni ne misle stajati, a ako nastave u ovom tempu, objekat će biti gotov za 10-15 dana - požalio se suvlasnik parcele. Prema njegovim saznanjima, u tom objektu planirano je da budu smještene naplatne kućice i carina.

Tvrde da je parcela hrvatska

- Njih ništa ne zanima. Rečeno im je da Europska unija (EU) zahtijeva da se to napravi, i oni to prave. Oni imaju neke papire da je ta parcela hrvatska. Ali, ja sam im donio svoje papire kojima dokazujem da se ona nalazi na teritoriji BiH - dodao je sugovornik.

Napomenuo je da će se, ukoliko mu uskoro niko ne izađe ususret, žaliti i federalnom i državnom nivou, odnosno Vladi Federacije BiH i Vijeću ministara BiH.

- Nažalost, ja nemam instrumente da zaustavim izgradnju tog malograničnog prijelaza. Izvođači radova poručili su mi da će me, ukoliko nešto pokušam, uhititi hrvatska policija. Zamislite, na teritoriji BiH da me uhiti hrvatska policija! Poručio sam im da, ukoliko po mene dođe hrvatska policija, ja ću zovnuti policiju BiH pa nek oni uhite hrvatske policajce - dodao je razočarani sugovornik.

Vlasnici parcele državljani BiH

Pomoćnik načelnika Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje Općine Neum Pero Raič rekao nam je da ovaj slučaj nije u njihovoj nadležnosti.

- Mi smo dotičnom gospodinu tako i odgovorili i uputili ga na Državnu komisiju za granice BiH, jer je njena nadležnost utvrđivanje međudržavnih granica. Upravo zbog toga mi nismo mogli ništa ni intervenirati - kazao je Raič.

I on je potvrdio da su vlasnici sporne parcele, prema podacima iz katastra, državljani BiH.