FOTO  U Neumu održan III Izborni sabor Udruge dragovoljaca i veterana Domivinskog rata HVO HB podružnica Neum

Prije samog početka rada sabora intonirana je Lijepa naša, a potom su se okupljeni minutom šutnje prisjetili svih onih koji su svoj život dali za našu slobodu.

Okupljenima se riječima dobrodošlice obratio načelnik općine Neum dr. Živko Matuško, koji je kazao kako je u današnjem vremenu važno uspostavi ono zajedništvo koje je vladalo 90-ih godina, kad su svi bili kao jedan i kad su svi bili ujedinjeni u jednom cilju.

Na dnevnom redu III sabora našle su se sljedeće točke:
1. Usvajanje Poslovnika o radu Skupštine
2. Izbor radnog predsjedništva
3. Izbor komisije za vjerodajnice
4. Izbor predsjednika, dopredsjednika i članova vijeca UD I VDR podružnica Neum
5. Izbor izaslanika za županijsku Skupštinu
6. Prijedlog kandidata za dopredsjednika zajednice podružnice HNŽ
7. Prijedlog kandidata za članove vijeća zajednice podruznica HNZ
8. Tekuća pitanja
9. Obraćanje novoizabranog predsjednika

Nakon usvajanja dnevnog reda okupljeni su jednoglasno usvojili Poslovnik o radu Skupštine, a potom je izabrano radno predsjedništvo i komisija za vjerodajnice, koja je konstatirala da je na sjednici nazočan dovoljan broj izaslanika za pravovaljano donošenje odluka.

Za predsjednika je izabran Vinko Sentić, dok je dopredjednikom proglašen Mato Bačić.

Jednoglasnom odlukom za clanove Vijeca UD I VDR izabrani su: Mato Jogunica, Živko MatuŠko, Stojan Šutalo, Miro Obad i Ivan Koncul.

Novoizabrani predsjednik UD I VDR Podružnica Neum Vinko Sentić izrazio je zadovoljstvo činjenicom kako su prava branitelja veoma dobro regulirana kroz postojeće akte općine Neum, te da su u ovogodišnjem općinskom proračunu osigurana i sredstva za proslavu 20 obljetnice postrojbe u Neumu.

''Oko 400 ljudi prošlo je kroz neumsku bojnu, a 600 ih je bilo u HVO Neum. Oni koji se sjećaju tadašnje situacije mogu potvrditi da je neumski HVO bio poseban iz razloga što su i civilna zaštita i policija i vojska i stožer za vezu bili pod HVO, što nije bio slučaj u ostalim općinama'' - kazao je Sentić.

Na Saboru je najavljena i mogućnost formiranja pododjela za branitelje u sklopu Službe za opću upravu i društvene djelatnosti, ili čak posebnog odjela za branitelje, o čemu će se raspravljati na sljedećim sjednicama i u dogovoru sa rukovodstvom općine Neum.

Nakon službenog dijela Sabora u prostorijama hotela Zenit upriličen je svečani domjenak.

Ana Piccolotti | ČA::portal