Nastavlja se izgradnja ceste Stolac - Neum početa prije 30 godina

krađa, BIH, asfalt, Stolac, Neum, gradnja, cesta, Stolac, ceste, Neum, svitava, svitava kod čapljine, radovi, radovi na putu, Mostar, Ljubuški

Oko 20 km ceste

"Cesta koja će spojiti Stolac s Neumom bit će nešto duža od 20 kilometara, njome će se moći voziti oko 80 kilometara na sat i prelazit će se za samo 20-ak minuta", kazao je Bijedić za agenciju. Građani do jedinog bh. grada na moru, ako izuzmemo lošu cestu preko Svitave koju svi koji imaju putovnice nastoje izbjeći, mogu jedino preko Republike Hrvatske. Ovu cestu već 30 godina očekuju i u Neumu, a prema najavama, mogla bi biti gotova, ako ne sljedeće, onda sigurno do turističke sezone 2017. godine. Kada cesta konačno bude gotova, značajno će se odraziti i na turizam u bh. primorskom gradu. Prema Bijedićevim riječima, novac za ovu dionicu osiguran je iz kreditnih sredstava, tako da ne bi trebalo biti nikakvih prepreka da BiH konačno dobije ovu važnu cestu, čija je gradnja do sada nekoliko puta počinjana i zaustavljana. Prije tri godine zaustavljeni su radovi na 5,1 kilometar iz smjera Neuma i od tada se čekaju sredstva kako bi se radovi nastavili. Nevjerojatan je podatak da se izgradnja ceste iz Neuma prema Stocu, u dužini od oko 50-ak kilometara gradi od 80-ih godina, točnije radovi su počeli pred Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine. Tada su započeli radovi iz smjera Stoca i izgrađeno je oko 15 km ceste. S druge strane, iz smjera Neuma, šest kilometara ceste grade se više od 10 godina, a ni blizu nisu završena. Magistralna cesta Stolac - Neum, koja je u "izgradnji" više od 30 godina, povezala bi Neum s ostatkom Bosne i Hercegovine i riješila problem njegovom stanovništvu koje je, nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, ostalo izolirano sa svih strana.

Strateški projekt

Zbog problema prijevoza, odnosno loše povezanosti Neuma s ostatkom zemlje, svi su inputi u Neumu skuplji 20 - 30 posto u odnosu na unutrašnjost Bosne i Hercegovine. O važnosti izgradnje ove prometnice govorio je u intervjuu za Večernji list načelnik općine Stolac Stjepan Bošković. "Izgradnja magistralne ceste je jedan od strateških projekata za našu općinu i nadam se da će biti jedan od prioriteta Vladi Federacije BiH", kazao je u intervju Bošković. Izgradnjom spomenute dionice stolačka gospodarska zona Hodovo dobiva na važnosti.

Vecernji list