Mušić: Očekujemo Vladu HNŽ-a u idućem tjednu

Vlada HNŽ, Vlada HNŽ, HNŽ, skupština hnž, stranke hnž-a, Vlada HNŽ, Mostar, Vlada HNŽ

Premda su rokovi probijeni već odavno, a najave o formiranju vlasti 'u idućem tjednu' davane u više navrata, Mušić kaže da je posao priveden kraju.
Naglašava kako postoji potrebna većina od 20 ruku te da su i u unutar SDA stvari posložene, odnosno podijeljeni resori. Detalje ne želi otkrivati. Budući da HDZ BiH i SDA imaju upitnih 18 ruku od potrebnih 20 za potvrđivanje Vlade, Mušić ističe da su osigurali potrebnu većinu. "Imamo i višak ruku, to nije nikakav problem", izjavio je za Dnevni list.

Kada je u pitanju raspodjela resora i kadroviranje, šef hercegovačke SDA dodaje kako je posao završen te da slijede još sitna usuglašavanja. "Sva imena imat ćemo u ovom tjednu. Vodili smo se raspodjele po teritorijalnom principu i izbornom rezultatu. Mislim da ćemo dobiti kvalitetnu Vladu. Predstoji rad na traženju rješenja za stanje u HNŽ-u. Nastojat će se napraviti uvezivanje s višim nivoima vlasti i tako napraviti iskorak u HNŽ-u", navodi Mušić. Dodaje kako će se odmah pri formiranju nove Vlade napraviti detaljna inventura u svim resorima.
Mušić navodi kako će se u HNŽ-u sačekati da se vidi rasplet situacije na federalnoj političkoj sceni te očekuje kako će se to dogoditi do idućeg tjedna.

Podjela resora

Foto: Arhiva

Kako ipak stvari nisu posložene do kraja potvrđuje i informacija da je otkazana sjednica županijskog odbora SDA koja je trebala biti održana jučer. Na njoj su trebale biti donesene konačne kadrovske odluke. Prema saznanjima Dnevnog lista načelno je dogovoreno da mostarska SDA dobije dva ministarstva i to gospodarstvo i građenje. Za sada se u Mostaru kalkulira s dva potencijalna kandidata za ove položaje, a to su Suad Hasandedić i Alija Šunje. Konjički SDA dobio je također dva ministarstva- financije i pravosuđe, a nagađa  se kako bi u igri ponovno mogao biti Semin Borić ili izvjesni Adnan Faldažić za financije te Safet Balić za pravosuđe. Čapljinska SDA dobila je obrazovanje i na to mjesto vjerojatno će doći Ajman Šoše, dok je Jablanica dobila resor turizma koji će popuniti šef stranke iz tog mjesta Ajdin Teletović. Stolac je po ovom rasporedu ostao kratkih rukava, no kako doznajemo, predsjednik stolačke SDA Salmir Kaplan ne prihvaća ovakvu raspodjelu i za njega dogovor još nije postignut. Hoće li zbog toga biti dodatnih preraspodjela ostaje se vidjeti.

Puno upitnika

HDZ je još ranije izašao s prijedlozima svojih kandidata za ministre. Osim premijera Nevenka Hercega HDZ- ovi ministri trebali bi Donko Jović-poljoprivreda, Stjepan Krasić-promet, Slađan Bevanda -MUP, Goran Opsenica - zdravstvo te Marin Ćorić ili Oliver Soldo - branitelji.
Budući da se u ponedjeljak  bira i novi predsjednik HDZ-a u HNŽ-u postoji mogućnost da dođe i do određenih kadrovskih promjena kada su u pitanju imena iz HDZ-a.
Također, uzmu li se u obzir stavovi oporbenih stranaka kako neće podržati manjinsku Vladu HDZ-a i SDA ostaje do kraja upitno postoji li potrebna većina za izbor nove Vlade.

Dnevni list