Zatrovana Radobolja: Istražitelji na licu mjesta pronašli kanistar s nepoznatom tekućinom

Radobolja, zagađenje, Neretva, Radobolja, trebižat, poplava

Naime, u četvrtak oko 13 sati građani su primijetili da se na površini rijeke Radobolje u velikim količinama pojavila neka vrsta pjene i da je nastao veliki pomor ribe, koja je mrtva plutala po površini.

Na teren su odmah izišli pripadnici Policijske uprave Mostar, Predstavnici Udruženja ribolovaca "Neretva 1933.", vodoinspektori i službenici Agencije za vodno područje Jadranskog sliva koji su i uzeli uzorak vode i pjene s površine Radobolje i odnijeli u laboratorij na ispitivanje.

Ivo Božić, predsjednik Udruženja ribolovaca "Neretva 1933,", rekao je da je izvorište ove supstance u naselju Podhum i da su na obali rijeke pronašli jedan veći kanistar koji u sebi sadržava zasad nepoznatu tekućinu koja je također poslana na analizu.
- Nakon izlijevanja ove supstance u kratkom vremenskom roku je i nastao pomor ribe u velikim količinama i trebat će dosta vremena da se ponovno obnovi riblji fond, kazao je Božić.

Također, ova pjenasta supstanca je prošla i kroz Stari grad gdje su mnogi turisti koji su boravili na terasama ugostiteljskih objekata u čudu gledali ovaj nesvakidašnji prizor.

Budući da se Radobolja ulijeva točno ispod Starog mosta u rijeku Neretvu, Ivo Božić je rekao da ne zna još kolike će štete pretrpjeti riblji fond Neretve i koja je koncentracija i jačina ove supstance koja je napravila ekološku katastrofu.
Zanimljivo, za dva dana će se tik uz mjesto gdje je otrovna supstanca ušla u Neretvu održati tradicionalni skokovi sa Starog mosta. Ostaje vidjeti hoće li ta supstanca u većoj mjeri zagaditi i Neretvu.

Dnevni list