U Salonu 2 Galerije Aluminij otvoren postav Odeja Atića Osvješćivanje nesvjesnoga

Odej Atić, Izložba, aluminij izložba
...u suorganizaciji Galerije i Udruge građana Krug iz Mostara, zaokružena pod nazivom Osvješćivanje nesvjesnoga. Riječ je o crtežima i grafikama koji su nastajali tijekom posljednjih pet godina, a kojima autor uistinu plijeni pozornost promatrača. Premda umjetnici, uglavnom, nevoljko reagiraju na pridjev mladi, kod Atića je itekako dobrodošao jer naglašava činjenicu kako je već prvom izložbom ponudio prepoznatljiv osobni stil.

- Manji dio ovoga opusa svjedoči o mojim sjećanjima, dok su preostali radovi plodom moje mašte. Ne volim preslikavati, volim zamišljati, a svjestan sam kako je preda mnom još puno učenja. Vrijeme će suditi o kakvoći učinjenoga - skroman je Atić.

Povjesničarka umjetnosti Danijela Ucović, u katološkomu osvrtu na njegov ciklus, zapisuje kako su razvidne dvije etape stvaranja odnosno raniji crteži koji prikazuju tehničko i idejno ispitivanje, dok oni kasniji, koji su nastali u proteklih nekoliko godina, prikazuju čvršću formulaciju ideje odnosno postojanost ne samo u izvedbenomu nego i u stilskomu rukopisu.

- Svaki je crtež poput slagalice, s desecima naizgled nepovezanih dijelova, gotovo poput stripa, u kojemu rakurs i sekvence umjetnik slaže po osobnomu nahođenju, bez linijskoga ograničenja. Nemaju sinkronu ili idejnu poveznicu nego je svako likovno ostvarenje poput čudesne šume u kojoj bića i likovi egzistiraju sami za sebe i u svojemu fiktivnom prostoru. Jedan sudionik potaknut će stvaranje drugoga, drugi trećega, sve dok prostor za stvaranje bude ispunjen u potpunosti. Crtanje i istraživanje toga procesa uglavnom je osnovnim fokusom umjetnika - zapisala je Ucović, dok je rukovoditelj Galerije Aluminij Darko Juka ocijenio kako nadahnuto iscrtana platna pričaju živopisnu priču, sa snažnim osobnim pečatom umjetnika koji, premda je riječ o njegovu prvom samostalnom istupu pred stručnu i opću likovnu javnost, uspijeva ponuditi izgrađen stil.

- Prepoznavši tu kakvoću, prihvatili smo prijedlog Udruge Krug, koja je potaknula organiziranje ove izložbe, i omogućili Odeju pokazati svoja djela, uvjereni kako je pred njim vrijeme likovnoga rasta na dobro postavljenomu osnovu - kazao je Juka koji je, zajedno s predsjednikom Kruga Ivanom Vukojom, sudjelovao u svečanosti otvorenja. Vukoja je, pak, podsjetio kako je ovo još jedan uspješan zajednički projekt Kruga i Galerije Aluminij u promidžbi mladih hercegovačkih stvaratelja koji, krenuvši iz Aluminijeva prestižnog prostora i s dobrim kritikama likovnih poznavatelja, nailaze na otvorena vrata galerijskih prostora diljem BiH i susjednih zemalja.

- Odabir umjetnika koji izlažu unutar ovoga koncepta, imena Percepcija - Recepcija, svjedoči o suvremenim kretanjima na mostarskoj likovnoj sceni. Nastojimo pomoći mladim umjetnicima u čijim su stvaranjima već sada očiti potencijal i nesporna kakvoća koje se zbilja može pokazati i zahtjevnoj likovnoj publici. Odabir nije slučajan nego je plodom kvalitativnoga vrjednovanja umjetničkoga opusa, a valja podsjetiti kako su, unutar spomenutoga koncepta, dosad izlagali Mišel Boras, Marija Dedić, Đenita Kuštrić, Maja Rubinić i Zoran Zelenika - podsjetio je Vukoja.

Inače, Odej je Atić rođen 1988. godine u Mostaru, diplomirao je 2011. grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, u klasi profesora Mire Petrica. Sudjelovao je dosad na više skupnih izložbi, a tijekom studija dobio je nagradu Ministarstva prosvjete i znanosti u Vladi FBiH za rad na polju grafike. Živi i djeluje u Mostaru.

Izložba ostaje dostupnom za besplatno razgledanje do 10. srpnja, svakim djelatnim danom, u razdoblju od 7 do 20, te subotom, od 9 do 14 sati.

aluminij.ba