U mostarskoj građevinskoj školi preko 65% učenika palo na polugodištu

škola, HNŽ, prolaznost
Nešto je veća prolaznost učenika koji nastavu slušaju po bosanskom planu i programu, njih 73 posto. Ipak, brojka negativno ocijenjenih učenika u HNŽ-u nije nimalo zanemariva. Krajem prošle školske godine broj negativno ocijenjenih kretao se u rasponu od 11 do17 posto, a na kraju polugodišta bilo je od 27 do 35 posto zaključenih jedinica. Uvjerljivo najviše jedinica, prema podacima Zavoda za školstvo Mostar, zabilježeno je u Srednjoj građevinskoj školi Jurja Dalmatinca, njih čak 65 posto! Razlog tome su, kako navodi ravnatelj spomenute škole Branko Landeka, i visoki kriteriji nastavnika i nizak trud srednjoškolaca. Međutim, kraj godine uvijek donese bolje rezultate, s obzirom da manji broj učenika riskira ponavljanje godine. „Vjerujem da će na kraju školske godine ovaj postotak negativnih ocjena biti znatno manji", kazao je Landeka.

Odmah iza njih, više od polovice učenika Srednje elektrotehničke škole Ruđera Boškovića palo je na polugodištu ove školske godine. Najgori učenici koji nastavu slušaju na bosanskom jeziku su u Srednjoj mašinskoj školi, njih 35 posto, te u Srednjoj školi Konjic s negativno ocijenjenih 45 posto učenika.

Hrvatski program

Statistički podaci Zavoda za školstvo Mostar pokazali su kako je krajem prošle školske godine u postocima bilo najviše vrlo dobrih učenika, međutim, 35 posto negativno ocijenjenih na polugodištu u hrvatskim je školama zauzelo prvo mjesto. Vrlo dobrih učenika ima svega 30 posto i to najviše u Glazbenoj školi Ivana pl. Zajca gdje je točno polovina učenika te škole polugodište završila vrlo dobrim uspjehom. Dobrih i dovoljnih ocjena najviše je zaključeno u Srednjoj prometnoj školi, dok ukupna brojka od 1 posto dvojki u školama na hrvatskom jeziku izgleda potpuno zanemarivo u odnosu na zaključene jedinice. Ipak, ima i onih koji uvelike popravljaju ovu statistiku, a to je 39 posto odlikaša u Gimnaziji fra Grge Martića te čak 48 posto zaključenih petica u Međunarodnoj privatnoj gimnaziji.

Bosanski program

Ponešto bolja situacija na kraju polugodišta je u školama koje nastavu izvode na bosanskom jeziku. Vrlo dobrih i dalje ima najviše, njih ukupno 33 posto. Na drugom mjestu su negativno ocijenjeni, njih 26 posto, a zatim i oni najbolji, odlični učenici - njih 21 posto. Kao i proteklih godina, najviše odličnih učenika u svoje je redove okupila Gimnazija Mostar, s čak 68 posto odlikaša, čime je opet zauzela prvo mjesto u HNŽ-u. Najviše vrlo dobrih iznjedrila je Druga gimnazija, njih 47 posto, a najviše dobrih učenika zabilježeno je u Srednjoj tekstilnoj i poljoprivrednoj školi, podaci su Pedagoškog zavoda Mostar. I u srednjim školama koje nastavu izvode na bosanskom jeziku najmanje je dovoljnih ocjena, njih samo 0,36 posto. Samo 26 učenika u HNŽ-u dovoljnim je uspjehom završilo prvo polugodište.

dnevni list