Stipe Prlić i ostali osumnjičeni da su HT Mostar oštetili za pet milijuna eura

prlić

...policijsko-pravosudna akcija naziva "Gibraltar" koja je s površine ledenog brijega zagrebala jednu od najvećih korupcijskih afera u ovoj zemlji povezanu s izvlačenjem milijuna eura iz telekomunikacijske kompanije HT Mostar i pranjem novca preko nekoliko marketinških agencija zbog čega se cijela afera već kolokvijalno zove bh. ‘Fimi media'. U ovoj su aferi uhićeni vlasnik najveće marketinške agencije u zemlji S.V.R.S.A. Neven Kulenović, blizak SDP-u BiH, te njegovi bliski suradnici Belma Kulenović, Sanjin Kulenović iz S.V.R.S.A.-e, direktor HT-a Mostar Stipe Prlić i njegov zamjenik Zoran Bakula, te glavna i odgovorna urednica i direktorica marketinga PINK-a BH Lajla Torlak, direktor mreže Plus Darko Aleksić, a Senad Zaimović, direktor Fabrike, koja je uz ostale radila i najavne špice za emisiju ‘Nedjeljom u dva' HRT-a, predao se vlastima dok je nedostupan vlasnik marketinške agencije MITA Ejub Kučuk, piše Vecernji list.

Trag novca

Agencija SVRSA bila je godinama monopolist u istraživanju gledanosti televizijskih programa. Sumnjičilo je se za "napuhavanje" rezultata mjerenja gledanosti čime su umjetno podizane cijene oglašavanja na televizijskim postajama. I upravo ova istraga usmjerena je u tome pravcu, dok će se dio sumnji koje se odnose na čelnike HT-a Mostar nastaviti procesuirati na Hercegovačko-neretvanskom tužiteljstvu, piše Vecernji.ba. Posljednji zahtjev za međunarodnom pravnom pomoći slovenskog tužitelja Harija Furlana, koji je inzistirao za dostavljanjem istražnog materijala iz BiH ili pak prosljeđivanjem vlastitih dokaza, konačno je rezultirao pokretanjem pravosudne akcije koja se godinama povlačila po ladicama Županijskog, a tek odnedavno i Državnog odvjetništva.

Čak i površna analiza koja je ukazivala na stalni pad dobiti HT-a Mostar i enormna ulaganja u marketinške usluge HT-a Mostar bila je alarm za uzbunu i predstavnicima vlasti koji godinama nisu na to reagirali, a sumnja se da je godinama kupovana politička naklonost.

Pljačka HT-a

Analiza uplata i isplata s računa Kulenovićeve fantomske tvrtke na Gibraltaru je pokazala da je vlasnik sarajevske marketinške agencije S.V.R.S.A. sam sebi uplatio više od 2,5 milijuna eura, da je s računa društva ‘Mreža plus' Darke Aleksića stigla uplata u iznosu od nepunih 686.000 eura. Kompanija Pink BH je pak 3 Mediji uplatila 669.000 eura... Tužiteljica BiH Dragica Glušac, koja će voditi ovaj slučaj, rekla je da su pisani dokazi nedvojbeni i da se radi o jednome od najznačajnijih slučajeva, objavio je Večernji list. "Ovdje se radi o akciji godine s jako ozbiljnim djelima i visokim iznosima. Dokazi ne mogu biti jači. Pismeni dokazi su najjači i najpouzdaniji. Najvažnija je dokumentacija koju imamo u ovom slučaju", istaknula je Glušac. A upravo su jučer iz zgrade HT-a Mostar, otkuda je s lisičinama na rukama izveden Stipe Prlić, pripadnici SIPA-e iznijeli jednu vreću zaplijenjenog materijala. U nekoliko navrata ranije su iz ove zgrade pisane materijale plijenili pripadnici Financijske policije Federacije BiH, a zatim i SIPA-e. Uz pretrese u zgradi HT-a Mostar pretreseno je još 17 objekata među kojima su i obiteljske kuće uhićenih i osumnjičenih koji još nisu dostupni istražnim tijelima u Grudama, Posušju i Sarajevu, Banjoj Luci, kao i uredi marketinških agencija i RTV postaja.

Kako se doznaje, još uvijek traje kriminalistička obrada uhićenih u akciji "Gibraltar" među kojima su direktori brojnih marketinških agencija u BiH, kao i rukovodstvo tvrtke HT Mostar.