Spomenik HVO-u u Sjevernom logoru u Mostaru?

20 obljetnica HVO-a

- Obilježavajući 20.obljetnicu oružanog otpora agresoru i stvaranje HVO-a, tražimo od gradskog poglavarstva grada Mostara, da nam izda odobrenje za podizanje spomenika poginulim braniteljima i stradalnicima HVO-a, na lokalitetu prve vojarne HVO-a u Mostaru, točnije u krugu vojarne 'Tihomir Mišić' (Sjeverni logor).

Istaknuto je da bi to bio jedinsven spomenik, i kao takav nosio obilježje HVO-a, kao prve oružane komponente koja se suprostavila srbočetničkoj agresiji na BiH.

U očekivanju pozitivnog odgovora od gradskih vlasti prisutni su izrazili želju da kamen temeljac za isti postave u sklopu obilježavanja jubilarne 20.obljetnice 'Lipanjskih zora'.

Članovi Koordinacije su se kritički oglasili prema svima onim kojima smetaju spomen obilježja stradalnicima Domovinskog rata, pri čemu je jasno rečeno da ta obilježja moraju biti vjerodostojna, i da svjedoče stvarnim stradanjima ljudi.

Istaknuto je da spomen obilježja nisu nacionalne međe, nego odavanje počasti i podsjećanja na nepotrebne i tragične žrtve rata, stoji u priopćenju koje su u ime Koordinacije potpisali Petar Zelenika, Jadran Topić, Pero Perić, Marijo Soldo, Andrija Čule, Zdenko Perić, Marina Ćorić, Tihomir Ljubić i Mirko Zelenika.

Čestitka Ljube Bešlića povodom 20. obljetnice HVO-a

"Osmi travnja, dan utemeljenja HVO-a, ostat će upisan zlatnim slovima u povijesti našeg naroda kao dan spomena i ponosa, ali i tuge i uspomene na sve njegove poginule i umrle pripadnike i najbolje sinove koji su dali svoj život za opstojnost i slobodu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini", stoji u čestitki mostarskoga gradonačelnika Ljube Bešlića u povodu 20. obljetnice utemeljenja Hrvatskoga vijeća obrane (HVO).

 "Ako ih zaboravimo, žrtvu koju su podnijeli, članovi njihovih obitelji koji su ostale iza njih, onda nismo dostojni slobode koju danas uživamo.

 Hrvatsko vijeće obrane ugrađeno je u temelje države Bosne i Hercegovine, ali, nažalost, njegovi pripadnici danas nemaju poštovanje i status koji zaslužuju", stoji na kraju Bešlićeve čestitke.

 Fena