FOTO  Simbol i legenda Mostara: Božidar Bata Puljić

...istaći ratni heroj, humanitarac, sportski djelatnik, ugostitelj i veliki zaljubljenik u Zrinjski. Ovaj puta donosimo interviju sa Batom o akcijama koje je organizirao sa svojim prijateljima, te o onima koje slijede.

Upravo sada za 7. ožujka, to je idući četvrtak organiziramo noć neženja. Imamo 10. kandidata i onaj tko bude dobio najviše glasova na facebook stranici Fenixa bit će proglašen neženjom godine i dobit će posebnu nagradu. Također tu večer će naš kandidat za predsjednika HŠK Zrinjski Damir Kljajo Ćalta podijeliti puno poklona, između ostalom i rukometašicama HŽRK Zrinsjki pošto je to veče prije Dana žena.

Prije ovoga dana neženja organizirali ste još sličnih manifestacija koje su privukle veliku pozornost u gradu Mostaru?

Tako je. Imamo proslavu Novu prije nove godine. To organiziramo 27.12. i tako prvi u svijetu proslavljamo i dočekujemo novu godinu. Onda tradicionalno imamo Batak party koji se održava 08.07. Na taj dan sam ja u selu Patkovići gdje sam izgubio nogu, tj batak. Taj cijeli dan u Fenixu pečemo batake i bude dobra zabava. Prošle godine upriličena je i Predsjednička noć na kojoj je Ćalta dodijelio priznanja i nagrade zaslužnima u gradu Mostaru. Uglavnom uvijek bude nešto i sa nama nikada nije dosadno.

Također ste poznati i po organiziranju mačkara?

Ove godine mačkare su bile odlične. To ste vi na portalu odlično popratili i zahvalio bih se i ovim putem na prekrasnom video prilogu. Tradicionalno smo palili Krnju, a to je ove godine bola gospođa vijećnica koja ni do današnjeg dana nije useljena.

Osim toga svega vaš kafić je svakodnevno okupljalište grupe Ćaltu za predsjednika Zrinsjkog?

Da, u Fenixu se skupljaju pripadnici te grupe, te se osmišljavaju se brojne akcije koje grupa poduzima. Osim toga tu se skakodnevno okupljaju i sportaši iz obitelji Zrinjski.

Među navijačima ste poznat kao i direktor HŠK Zrinjski za čijeg mandata su ljubitelji nogometa bili najzadovoljniji radom Uprave i samog kluba?

Bio sam direktor od 1996. do 2000. godine. Za moje ime se veže prvi izlazak Zrinsjkog u Europu, pa sam možda i zbog toga ostao upamćen među navijačima po dobrom. To je bio jedan krasan period u mom životu, radio sam sa dobrim ljudima. Taj period u Zrinjskom mi je ostao u lijepom sjećanju i toga se uvijek rado sjećam.

Da li biste se opet vratili u Zrinjski?

Ne vjerujem da bih opet mogao raditi taj posao koji je težak, ali opet ističem taj period pamtim po mnogo toga zanimljivog i lijepog.

Iz tog perioda ima i mnogo anegdota koje se i danas prepričavaju u gradu?

Bilo je tu dosta smiješnih situacija. Ne mogu a da se ne sjetim Roćija koji je u to vrijeme bio pomoćni oružat i sa njime nije nikada bilo dosadno. Rado se sjetim i našeg Terke golmana, pa onda i Tarambe Skočajića kao trenera. Jedna zaista smiješna situacija je bila kada smo igrali utakmicu u Orašju. Slišković je igrao na našu pobjedu, a Skočajić na neodlučen rezultat. Slišković je bio glavni, a Skočajić pomoćni trener. Orašje je povelo, a mi smo poravnali rezultat. Nakon toga Baka je tjerao igrače u napad po pobjedu, a Taramba ih je vraćao da ostane taj neodlučen rezultat.

Za vrijeme vašeg mandata Zrinjskog desio se i jedan problem oko nastupa Merlina na stadionu HŠK Zrinjski?

To se nekako htjelo na brzinu organizirati. Nisam ja ništa imao protiv Merlina ili slično, nego je to jednostavno puno ispolitizirano. Taj koncert su htjeli održati pred utakmicu Zrinjskog i Veleža i ne bi bilo dobro da se tada i onako užarena atmosfera još više užarila.

Poznati ste i po organiziranju velikog broja humanitarsnih akcija?

Pa skupa sa Ćaltom i njegovom grupom obišli smo nekoliko naših sugrađana kojima je potrebna pomoć. Njih smo darivali onim što im je najpotrebnije, a sada imamo u planu još nekoliko takvih akcija u bliskoj budućnosti.

Za kraj ovog ugodnog razgovora može neka poruka našim čitateljima?

Čitateljima poručujem da nastave čitati vaš portal koji je dosta interesantan i zanimljiv. Ja bih čak i naglasio da ste vi jedno od najugodnijih iznenađenja što se tiče medija u našoj regiji.

Toliko za sada od Bate bez koga ovaj grad ne bio bio ono što je sada. Da nije njega i događaja koje organizira skupa sa svojim prijateljima ionako siromašan život u gradu bi bio puno siromašniji. O svim aktivnostima i događanjim iz Caffe Fenixa i iz grupe Ćaltu za predsjednika Zrinjski i dalje ćete moći čitati i gledati na našem portalu.

hercegovina.info