FOTO  Rezultati istraživanja o uspostavi povjerenja među građanima Mostara i BiH

Mostar, anketa, istraživanje

...- Unaprjeđenje spoznaja o faktorima koji utječu na javni interes u procesu pomirenja u BiH, na primjeru Mostar" predstavljeni su danas u Mostaru.
Istraživanje je proveo Centar za empirijska istraživanja religije i Univerzitet u Edinburghu, a trajalo je od 1. travnja do 1. srpnja 2013. godine u 13 gradova BiH. Istraživanje je urađeno na uzorku od 2.606 ispitanika.
Voditelj ureda Zaklade Konrad Adenauer u BiH Karsten Duemmel kazao je kako se spomenuto istraživanje odnosi na različite starosne skupine i na različite socijalne strukture građana u BiH i njihovu odnosu prema politici, društvu i svim drugim strukturama.

- Ono što je interesantno jeste da nismo mogli utvrditi političku zasićenost. Neovisno o starosnim strukturama stanovništva, utvrdili smo da postoje čvrste vrijednosti koje za koje se i dalje građani zalažu. Sve što je vezano za politiku, za institucije, administraciju tu je povjerenje nešto slabije, dok za ono što je vezano za obitelj i suživot građani polažu više vrijednosti - istaknuo je Duemmel.
Navodi kako je interesantno da u dijeljenju tih vrijednosti ne postoji nikakva etnička razlika. Dakle, u tim etničkim skupinama bilo da se riječ o Bošnjacima, Srbima ili Hrvatima, svi imaju jednak stav kada se govori o tim vrijednostima.
Na upit jesu li različite religije različito izjavljivale o pomirenju, Duemmel navodi kako je iznenađujuće kako su slični rezultati te da je „svaka religija rekla da je pomirenje jako bitno i da je bitno ići ka onome drugome".
- Ono što je za mene pozitivno u svemu ovome jeste da su se religije izjasnile kako je pomirenje neophodno. Međutim, ono što je za mene jako bitno jeste to da nitko nije pogledao samog sebe, da nitko nije rekao što iz svoje vlastite religije mora biti učinjeno kao jedan samokritički osvrt da bi se išlo ka tom putu. Između redova smo mogli čuti da svi očekuju da taj drugi načini jedan korak, da je druga strana ta koja mora učiniti nešto po tom pitanju. Moje osobno iskustvo mi govori da moramo krenuti od sebe - poručio je Duemmel.

Profesor sa Sveučilišta „Hercegovina" i član istraživačkog tim Marko Antonio Brkić kazao je kako su istraživali stavove građana i građanki BiH, a ne nekih ideologija, politika, programa i dr.
- Oko 75 posto građana ove države smatra kako bi procesi i postupci pomirenja i izgradnje povjerenja bili ključni za budućnost BiH. Kada malo dublje zaronimo i vidimo na koji način oni to vide da bi to trebalo biti ostvareno, tu dolazi do određenih razlika i pristupa - navodi Brkić.
Po njegovim riječima, istraživanje pokazuje da bez povjerenja teško funkcioniramo.
Istraživanje je pokazalo i to kako građani pokazuju povjerenje jedni prema drugima s tim da u procesu izgradnje povjerenja na društvenom planu više vjeruju nastavnicima nego političarima, te ženama nego vjerskim liderima.
Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Mostara u svom pozdravnom obraćanju sudionicima istaknula je kako proces pomirenja u poslijeratnom periodu je tema od vrlo visoke važnosti, te je stoga ovo istraživanje jako važno. Posebice što je ono potvrdilo snažnu potporu procesu pomirenja.
-Proces pomirenja od ujedinjenja grada Mostara je proces koji teče, koji nije završen i za koji većina građana Mostara daje vrliki potporu, ali da se u njega trebaju uključiti svi, od pojedinaca, lokalne do državne razine vlasti, istaknula je Komadina.