Razgovor s povodom: Magistra Lidija Vadić-Mandarić

FPMOZ, tsunami, HKD Napredak, FPMOZ, Lidija Vadić-Mandarić , glazbena umjetnost

Povod za ovaj razgovor je predstavljanje Studija glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, ali i skoro otvarenje dislociranog Studija glazbene umjetnosti u Kreševu.

Za početak, hoćete li nam predstaviti Studij glazbene umjetnosti na FPMOZ-u?

Mogu slobodno reći da je Studij glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru mlada, ali ambiciozna i kreativna studijska grupa. Studij glazbene umjetnosti, koji djeluje od akademske 2005./2006. godine, od teoretskih smjerova nudi preddiplomski studij Glazbene kulture nakon kojeg studenti imaju priliku odabrati jedan od četiri ponuđena smjera diplomskog studija Glazbenu kulturu ili Glazbenu kulturu i Etnomuzikologiju ili Glazbenu teoriju ili Glazbenu teoriju i Etnomuzikologiju, a od instrumentalnih smjerova tu je Klavir, Violina i Flauta, te od akademske 2013./2014. godine imamo smjer Solo pjevanja. Uz angažman najboljih profesora iz Mostara, Splita i Zagreba trudimo se postići što bolje rezultate.

Koliko studenata trenutno pohađa Studij i za koje instrumente vlada najveće zanimanje?

Studij glazbene umjetnosti broji oko 60 studenata, a kandidati na razredbenim ispitima najveći interes pokazuju za smjer Klavira i Flaute, no ubuduće nadamo se većem interesu za gudače instrumente, odnosno smjer Violine.

Vaš Studij poprilično je aktivan. Zbor redovito nastupa na svim manifestacijama koje organizira fakultet, organizirali ste Dane otvorenih vrata, zahvaljujući Vama u Mostar je stigla japanska violina Tsunami. Što imate u planu za narednu akademsku godinu?

Ponosimo se našim Akademskim pjevačkim zborom Sveučilišta u Mostaru kojeg čine studenti svih studijskih smjerova i godina Studija glazbene umjetnosti, a koji aktivno sudjeluje na svim promocijama i važnijim događanjima Sveučilišta. Nezaobilazni su i studenti na instrumentalnim smjerovima koji su osvajali nagrade diljem Bosne i Hercegovine, na čije je rezultate Fakultet iznimno ponosan.  Studij glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno - matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru otvorio je i ove godine svoja vrata svima koji su bili zainteresirani saznati nešto više o smjerovima, načinu studiranja i uvjetima upisa na naš Fakultet, gdje su bile upriličene praktične radionice iz teoretskih, instrumentalnih predmeta i solo pjevanja sa zadacima koji se traže na razredbenom ispitu za sve odsjeke.
Također, u Mostar je u listopadu 2013. godine, zahvaljujući Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i suradnji gostujućeg redovitog profesora Gorana Končara s Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, stigla Tsunami violina - instrument molitvi u spomen i vječno sjećanje na pokojnike nakon razornog tsunamija u Japanu iz 2011. godine. Tom prigodom imali smo čast upoznati graditelja i cijenjenog restauratora violina dr. Mauneyuki Nakazawa i njegovu suprugu violinisticu prof. Kimiko Nakazawa iz Japana koja nam je i zasvirala na istoj. Dakle, upriličen je susret u kojem smo pokazali jedan od projekata Tsunami koji danas putuje po svijetu i praktički je prikazan na svim kontinentima. U skorom periodu, točnije početkom nove akademske godine planiramo predstaviti mnoštvo novih aktivnosti s ciljem promocije Studija i Fakulteta između kojih izdvajam projekt Jesen na FPMOZ na kojem će se predstaviti znanost i umjetnost koncertima klasične glazbe, predavanjima znanstvenika iz regije i šire te likovnim nadahnućem iz opusa 1. Umjetničke kolonije Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru Krešimir Ledić koja se održala u svibnju 2014. godine.

Ove godine otvara se dislocirani Studij glazbene umjetnosti FPMOZ Sveučilišta u Mostaru u Kreševu sa smjerovima preddiplomskog studija Glazbena kultura, Crkvena glazba i Harmonika. Možete li nam pojasniti detalje?

Jedan od ciljeva ove visokoškolske ustanove, jedine u kojoj se nastava izvodi na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini, jeste širenje i dislociranje Sveučilišta izvan Mostara, u manje centre, a Kreševo se, potpuno uklapa u takva gledanja. Smatramo opravdano da je Kreševo, kao jedan od centara začetka školstva u Bosni i Hercegovini još iz srednjovjekovnog perioda, ali i svojom izuzetnim kulturnim i povijesnim naslijeđem, logična i vrlo interesantna lokacija za smiještanje jedne ovakve akademske institucije. Ovakvim pristupom pokazujemo viši nivo kako lokalne, tako i nacionalne svijesti o značaju i utjecaju kulture na opća društvena i politička zbivanja. Samo kulturno osviješteni narodi su spremni kroz civilizacijska dostignuća shvatiti i prihvatiti druge i slične kulture, što na našoj uzavreloj bosanskohercegovačkoj političkoj sceni znači i veći stupanj otvorenosti, spremnosti na suradnju i obostrano razumijevanje. Upravo takav stav stvara preduvjete za jedan civiliziran i respektabilan dijalog u budućnosti. Dakle, s početkom iduće akademske godine, u Kreševu bi s radom trebao započeti dislocirani Studij glazbene umjetnosti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru sa preddiplomskim smjerovima Glazbene kulture, Crkvene glazbe i Harmonike. Iza projekta utemeljenja dislociranog studija će, kao suosnivač, stajati i Općina Kreševo, a bit će osnovana i posebna zaklada koja će nastojati sakupiti dodatna sredstva za kvalitetan rad. Dio sredstava bit će upotrebljen za sanaciju objekata u kojima će stanovati budući studenti, a dio, ako se za to ukaže mogućnost, za stipendiranje talentiranih studenata ili pomoć onima koji zbog slabih materijalnih mogućnosti nisu u stanju sami financirati svoj studij. Kultura i umjetnost moraju biti u službi čovječnosti i predstavljati most razumijevanja i suradnje.

I za sam kraj ovog razgovora, što možete poručiti svima onima koji namjeravaju upisati Studij glazbene umjetnosti?

Studij glazbene umjetnosti namijenjen je svima onima koji žele naučiti puno više o različitim aspektima glazbe i produbiti svoje znanje o glazbi te, tim povodom, poručujem svim zainteresiranima da dođu i uvjere se u kvalitet koji nudimo.

HERCEGOVINA.info