FPMOZ: Pozdrav novoj generaciji studenata

prof.dr.sc Mario Vasilj, promacija, FPMOZ, prof.dr.sc Mario Vasilj, Mario Vasilj, studenti, dr.sc. Mario Vasilj, prof.dr.sc Mario Vasilj, Mario Vasilj, FPMOZ, HŠK Zrinjski, prof.dr.sc Mario Vasilj, FPMOZ, dekan, govor, promocija, Mario Vasilj, studentski zbor

Dame i gospodo, dragi naši studenti,
Dobro nam došli.

Čast mi je i zadovoljstvo da Vas kao dekan, na prvi dan Vašeg studija, mogu pozdraviti u ime profesora, asistenata, osoblja i uprave Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

Dobro došli u akademski svijet i na naš i Vaš Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

Nadam se da ste ovaj Fakultet i svoje studije izabrali u skladu s vlastitim sklonostima. Vjerujem da su naši diplomanti koji žive u Vašim sredinama bili najbolja pozivnica da nam se pridružite, jer su svojim znanjem i svojim pozitivnim iskustvima sa studija ujedno i naš najbolji promotor. Ovdje možete studirati, stjecati znanja i vještine, jer imate od koga učiti. Ovdje Vam na usluzi stoje oni koji su prošli put kojim ste i Vi krenuli puni nade u smisao vlastitih nastojanja, naši i vaši: profesori, asistenti, fakultetsko osoblje. U svakom trenutku uvijek spremni izići vam u susret s razumijevanjem. Naravno, naše povjerenje vrijedi ukoliko i vi svojim učenjem, trudom i korektnim ponašanjem potvrđujete da ste spremni vlastito ponašanje podrediti vlastitim cilju. A vi ste ovdje došli završiti fakultet.

U ovom trenutku kad ste na svom početku možda vam se priča o završetku fakulteta čini čudnom, no držim da je najbolji savjet u koji Vam i danas mogu dati jedna stara mudrost: I najsporiji, ako ne izgubi svoj cilj, ide još uvijek brže od onoga koji luta bez cilja.

A kad se umorite i kad Vam se učini da možda i ne možete više i ne možete dalje sjetite se da je francuski romanopisac Honore de Balzac izrekao misao koja Vas u tim trenucima treba voditi: Izdržati, to je temelj vrline.

Fakultet završavaju ustrajni, postojani i mi se nadamo da ćete Vi takvi i biti. Bez straha, imate od koga učiti. I ja se nadam da ćete ovo vrijeme na fakultetu iskoristiti na najbolji mogući način stječući znanja i kompetencije za život, rad i djelovanje u našoj zajednici: našem narodu i našem društvu.

Svim profesorima i asistentima koji će raditi s Vama toplo preporučam, kao i Vama sutra, kada Vi budete radili s nekim novim generacijama ovdje ili u mjestima iz kojih dolazite da samo obrazovanje nije dovoljno.

Stoga nam svima stavljam na srce sljedeću misao, i sada i ubuduće: Odgoj je važniji od obrazovanja, odgajati... ni suca ni vojnika, nego čovjeka.

Budimo ljudi. Jedni prema drugima uljuđeni. U zajedničkom poslu svi zajedno možemo uspjeti ako ne zaboravimo vlastite ciljeve.

Oboružajmo se nadom i strpljenjem iz njih će nići razumijevanje i Vaš studij će se pretvoriti u naše zajedničko zadovoljstvo.

Nadamo se da ćete i Vi jednoga dana, kao naši nekadašnji studenti i diplomanti ovoga Fakulteta, biti naša najbolja preporuka novim generacijama.
Dobro nam došli!